Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pravoslávni veriaci slávia dnes Vianoce

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Kým kresťania slávia sviatok Troch kráľov, pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, zasadnú dnes k štedrovečernému stolu.

Bratislava 6. januára (TASR) - V pravoslávnej cirkvi na Slovensku vrcholí v týchto dňoch 40-dňové obdobie prísneho pôstu, ktoré sa začalo 28. novembra 2012 a končí sa 7. januára 2013. Veriaci tejto cirkvi, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, slávia dnes Vianoce a sviatky trvajú do 9. januára.

Štedrá večera pravoslávnych pozostáva výlučne z pôstnych jedál ako sú diétna kapustnica bez klobásy a pirohy, na stole v tento deň nechýba chlieb, med a cesnak.

V pondelok 7. januára pravoslávni slávia sviatok Narodenia Isusa Christosa (Ježiša Krista). V utorok 8. januára nasleduje v pravoslávnej cirkvi sviatok presvätej Bohorodičky a 9. januára Vianoce pravoslávnych uzavrie spomienka na prvomučeníka sv. Štefana.

Pravoslávni veriaci v Čechách a na Slovensku (s výnimkou niektorých obcí na východe SR) sa riadia juliánskym kalendárom podobne ako napríklad pravoslávna cirkev v Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Poľsku, Srbsku, Gruzínsku a iných krajinách.

Gregoriánsky kalendár používajú pravoslávne cirkvi Istanbulu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev, ktoré už Vianoce oslávili 24.-25. decembra.

Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík k pravoslávnej cirkvi hlási približne 50.000 kresťanov, v Bratislave a okolí je to asi 1500 veriacich.