Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prázdninové programy kultúrneho leta sú pre divákov zadarmo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Program obsahuje aj niekoľko menších festivalov a do Ružomberka prvýkrát príde festival Jeden svet, organizovaný v spolupráci s organizáciou Človek v ohrození.

Ružomberok 24. júna (TASR) - Kultúrne leto v Ružomberku nazvané Leto u Hýroša ponúkne v júli a auguste 88 podujatí. Všetky budú podľa Informačného centra Ružomberok pre divákov zadarmo a odštartujú ich prvý júlový deň.

"Zamerali sme sa na aktívnu kultúru, teda na rôzne aktivity, počas ktorých divák nebude len pasívnym prijímateľom, ale bude priamo tvoriť. Preto sa v programe nachádza množstvo workshopov, prednášok, plenérov a podujatí, kde sa vyžaduje účasť diváka," uviedol hovorca mesta a autor myšlienky obnoveného kultúrneho leta Viktor Mydlo.

Podujatia sú rozdelené podľa dní v týždni. "Pondelky patria kinematografii, utorky výtvarnému umeniu, stredy potulkám a histórii, štvrtky sú určené pre milovníkov literatúry. Počas piatkov divák zažije menšie predstavenia rôzneho druhu, soboty patria hudobným vystúpeniam pre mladých a nedele sú rozdelené na dve časti. Prvá časť je určená predstaveniam pre deti, druhá predstaveniam pre seniorov," konkretizovalo informačné centrum.

Program obsahuje aj niekoľko menších festivalov a do Ružomberka prvýkrát príde festival Jeden svet, organizovaný v spolupráci s organizáciou Človek v ohrození. "Novinkou je, že festival Ani nechoď fest, ktorý má za sebou desaťročnú históriu, bude pod hlavičkou podujatia Leto u Hýroša. Finančné pokrytie dvojmesačného programu je vo výške približne 42.000 eur. Pochádza zo zdrojov mesta Ružomberok a z príspevku Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, zo zdrojov partnerov, Fondu na podporu umenia a MAS Dolný Liptov," dodalo informačné centrum.