Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pražský arcibiskup Kryštof slúžil na Aljaške panychídu za vladyku Jána

Metropolita Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Vladyka Kryštof spolu zo zosnulým arcibiskupom Jánom prešovským a Slovenska. Foto: TASR/František Iván

Vladyka Kryštof si v príhovore zaspomínal na arcibiskupa, ktorého poznal viac ako 30 rokov a zdôraznil, že odchodom vladyku Jána stráca cirkev jednu z najvýraznejších osobností posledných desaťročí.

Prešov 6. augusta (TASR) – Pražský pravoslávny arcibiskup Kryštof - metropolita Českých krajín a Slovenska, ktorý je v súčasnosti na misijnej ceste na Aljaške, vyjadril Prešovskej pravoslávnej eparchii na Slovensku sústrasť v súvislosti s úmrtím prešovského pravoslávneho arcibiskupa Jána. TASR o tom dnes informoval Úrad Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť duchovenstvu, veriacim i všetkým členom pozostalej rodiny k úmrtiu dobrého pastiera a otca. Láska k Bohu a človeku, ktorá je silnejšia ako smrť, bola hlavnou duchovnou zbraňou zosnulého. Táto láska bude stále prítomná všetkým, ktorí ho mali radi a modlitebne ho sprevádzajú na jeho ceste do večného života," uvádza sa v sústrastnom liste.

Spomínali aj na Aljaške
Pražský arcibiskup Kryštof deň po zosnutí vladyku Jána slúžil panychídu v pravoslávnej dedine Napaskiak na západnej Aljaške. Spolu s ním ju slúžili biskup San Franciský a celého západu Benjamín i ďalší duchovní.

Vladyka Kryštof si v príhovore zaspomínal na zosnulého arcibiskupa, s ktorým sa poznal viac ako 30 rokov. Zdôraznil, že odchodom vladyku Jána stráca cirkev jednu zo svojich najvýraznejších osobností posledných desaťročí.

Posledná rozlúčka bude v stredu
Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi na Slovensku Jeho Vysokopreosvietenosť Ján – arcibiskup prešovský a Slovenska zomrel vo štvrtok (2. 8.) vo veku 75 rokov. Posledná rozlúčka so zosnulým arcibiskupom sa bude konať v stredu 8. augusta v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove.