Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Pre bežkárov je v okolí Banskej Bystrice niekoľko upravovaných tratí

Foto: TASR/Milan Kapusta

Trasy sa upravujú snežným pásovým strojom pri minimálnej vrstve snehu asi 30 centimetrov. Pripravovaná je aj stopa pre klasické lyžovanie.

Banská Bystrica 23. decembra (TASR) – V Kremnickom pohorí v okolí obce Králiky, neďaleko Banskej Bystrice, môžu bežkári využívať asi 50 kilometrov (km) upravovaných bežeckých tratí.

Dĺžka takýchto trás na Donovaloch - Šachtičkách vedúcich po hrebeni a popod Jelenskú skalu predstavuje spolu približne 23 km. "Trate sú upravované vždy na víkend a voľné dni, v prípade napadnutia nového snehu aj cez pracovné dni," uviedol pre TASR Martin Majling zo Správy športových a telovýchovných zariadení mesta (SŠTZM) Banská Bystrica.

Správa upravuje trate v Kremnickom pohorí a trasy na Donovaloch – Šachtičkách zabezpečuje spolu so strediskom Park snow Donovaly. "Tento rok nepribudla žiadna nová trať. Do budúcnosti sa však plánuje mierne rozšírenie tratí," podotkol Majling.

Trať Králiky - Chata nad Tajovom – Kordíky je dlhá päť km. Trasa je nenáročná s miernym prevýšením. Podľa slov Majlinga je obľúbená aj cez pracovné dni vzhľadom na rýchly prístup k nej. Pri dobrých podmienkach je spojená s bežeckým areálom Králiky. Trať Králiky – Hostinec je dlhá osem km a má 235-metrové prevýšenie. "Je to veľmi obľúbená trasa pre turistov," konštatoval Majling.

Bežkár si môže vybrať aj smer Králiky - Malachov - Horné Pršany (14 km). Náročnosť je pomerne ľahká, od Králik je stúpanie asi 2 km a potom nasleduje rovina alebo klesanie až na Horné Pršany. Z Králik na Skalku sa turisti dostanú po stredne náročnej trase (6 km) s prevýšením 320 m a stúpaním asi tri km. Pri prechode traversom sa môžu potešiť výhľadom na Banskú Bystricu a z druhej strany na Kremnickú dolinu. V bežeckom areáli Králiky je upravovaných päť okruhov. Pri dobrých snehových podmienkach sa dá dostať z bežeckého areálu na každú trasu vedúcu z Chaty nad Tajovom na Králiky.

"SŠTZM upravuje trate od sezóny 2009/2010, kedy nám bolo zverené materiálne zabezpečenie na úpravu tratí. V sezóne 2012/2013 sme začali upravovať trate 16. decembra," uviedol Majling. Trasy sa upravujú snežným pásovým strojom pri minimálnej vrstve snehu asi 30 centimetrov. Pripravovaná je aj stopa pre klasické lyžovanie.

Banskobystrická samospráva na úpravu tratí poskytuje SŠTZM sumu schválenú v rozpočte mesta. V rokoch 2011 a 2012 to bolo 8000 eur na rok. V návrhu rozpočtu na rok 2013 je tiež 8000 eur ročne. SŠTZM okrem toho vyčleňuje na úpravu tratí na Králikoch aj finančné prostriedky z vlastných príjmov vo výške asi 2000 eur na rok v závislosti od snehových podmienok. Na zabezpečovanie tratí na Donovaloch - Šachtičkách SŠTZM dáva vlastné financie, asi 1500 až 2000 eur, tiež v závislosti od počtu úprav.