Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Pre haváriu potrubia v Humennom je polovica Sídliska III bez tepla

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Stav zariadení distribučného systému centralizovaného zásobovania teplom v Humennom je kritický, technicky zastaraný, skorodovaný.

Humenné 24. januára (TASR) – Oprava skorodovaného teplovodného potrubia odstavila v pondelok od tepla a teplej vody polovicu najväčšieho sídliska v Humennom. Ako pre TASR uviedol Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, práce na sanácii by mali ukončiť popoludní.

"Výkop pri budove OD Centrum sa realizoval v piatok (21.1.), v pondelok sa vykonáva samotná oprava skorodovaného potrubia," uviedol s tým, že Humenská energetická spoločnosť (HES) pristúpila k sanácii tohto miesta teplovodného potrubia na vetve Juh vzhľadom na praskliny, ktoré sa v ňom vytvorili vplyvom poveternostných podmienok. "Značne nízke vonkajšie teploty vplývajú na potrebu vysokej teploty v potrubí, čo má za následok rozpínanie materiálu. Keďže viac ako 40-ročné potrubia sú značne skorodované, teplotný výkyv nevydržia a praskajú," vysvetlil.

Od tepla a teplej vody sú tak v pondelok odstavené budova Chemkostavu HSV, SOŠ Polytechnická, OC Avenue, centrum voľného času, dve materské a jedna základná škola ako i viacero bytových domov.

Stav zariadení distribučného systému centralizovaného zásobovania teplom v Humennom je kritický, technicky zastaraný, skorodovaný. Je spôsobený vysokým vekom zariadení, ich opotrebením. Mesto Humenné do tohto majetku od roku 2011 neinvestovalo. Rekonštrukcie teplovodných potrubí sa začali od augusta 2020, keď HES, distribuujúca teplo koncovým užívateľom, prešla pod mesto Humenné. V roku 2021 evidovala HES takmer 30 vážnych havárií teplovodných potrubí.