Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Pre popadané stromy vyhlásili v Ždiari mimoriadnu situáciu

Na snímke strhnutá časť strechy na neobývanom dome po víchrici v obci Ždiar 13. novembra 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Stromy zatarasili miestne komunikácie aj hlavnú cestu I/66 v smere na Poľsko.

Ždiar 13. novembra (TASR) – Mimoriadnu situáciu vyhlásili v noci na stredu v obci Ždiar pod Belianskymi Tatrami. Dôvodom je množstvo popadaných stromov, ktoré zatarasili miestne komunikácie aj hlavnú cestu I/66 v smere na Poľsko. TASR to potvrdil starosta obce Pavel Bekeš s tým, že hlavný ťah na Tatranskú Javorinu sa podarilo sprejazdniť pred 3. hodinou.

„Vietor začal fúkať už v utorok (12. 11.) poobede, ale to padlo len niekoľko menších stromov či konárov. Zhoršovať sa to začalo večer, najviac stromov padlo v okolí obecnej časti zvanej Príslop, kde poškodili aj elektrické vedenie, a Podspády a Tatranská Javorina tak ostali bez prúdu. Potom začalo padať väčšie množstvo stromov aj na hlavnú cestu a tu u nás v Ždiari, v smere do Monkovej doliny, popadalo asi 30 stromov na cestu a tam je to stále neprejazdné,“ priblížil situáciu Bekeš s tým, že dobrovoľní i profesionálni hasiči, ako i miestni ľudia boli v teréne prakticky počas celej noci a v prácach na odstraňovaní škôd pokračujú aj teraz.

Starosta odhaduje, že škody na majetku budú vysoké, pretože stromy poškodili drôty elektrického vedenia, zábradlia, vyvrátené sú viaceré smerové tabule a niektorým obyvateľom poškodili aj domy. „Škody budú veľké aj na lesných porastoch, veľmi veľa stromov podľahlo náporu vetra, čo som mal možnosť skontrolovať, tak napríklad v okolí materskej škôlky je takmer všetko zvalené,“ doplnil Bekeš. Dodal, že momentálne je naďalej neprejazdná cesta len do Monkovej doliny, tú by chceli sprevádzkovať ešte v doobedňajších hodinách. Bez elektriny ostalo lokálne niekoľko domov v obci, postupne však pracujú na odstránení porúch. „Situáciu s odstraňovaním následkov kalamity nám dosť komplikuje dážď, ktorý neustáva. Uvidíme, ako sa to vyvinie cez deň,“ dodal na záver Bekeš.

Na snímke auto sa otáča na ceste do Monkovej doliny, kde ležia po víchrici spadnuté stromy v obci Ždiar 13. novembra 2019.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove doplnil, že prvý výjazd mali hlásený v utorok krátko pred 19. hodinou, keď popadali stromy na štátnu cestu I/66. "Cesta bola neprejazdná takmer do 3. hodiny, na sprejazdnení pracovali ôsmi príslušníci HaZZ z Kežmarku a Popradu a štyria dobrovoľníci zo Ždiaru, ktorí pomocou motorových píl odstraňovali popadané stromy z vozovky," uviedol operačný dôstojník s tým, že okolo 1. hodiny pomáhali hasiči z Kežmarku aj pri čiastočne strhnutej streche jedného z rodinných domov v Ždiari. Zároveň niekoľko stromov spadlo aj na cestu za Vikartovcami smerom na Šuňavu, na ich odstraňovali pracovalo niekoľko dobrovoľných hasičov z Vikartoviec a Liptovskej Tepličky.



Aktuálne sú stále bez elektrickej energie obyvatelia prihraničnej obce Tatranská Javorina. Starostka Alena Pitoňáková uviedla, že zatiaľ nebolo nutné vyhlásiť mimoriadnu situáciu, keďže škody na majetku nezaznamenali. "Problémy boli v časti Príslop, kde spadnuté stromy pretrhli vedenie, a tak sú všetky naše obecné časti bez elektriny. Situáciu sa ale pokúšame čo najskôr vyriešiť a do hodiny by mohlo byť jasnejšie, ako budeme postupovať. Dúfame, že to čo najskôr odstránia," uviedla pre TASR s tým, že bez elektriny sú obyvatelia od utorka od 18. hodiny. Starostka verí, že situáciu nezhorší dážď, ktorý je v oblasti dosť intenzívny a hladiny riek a potokov sa začínajú dvíhať.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredu výstrahu 2. stupňa pre okres Poprad pre silný vietor a silný dážď. Meteorológovia očakávajú, že v oblasti môže spadnúť 70 až 100 milimetrov zrážok a priemerná rýchlosť vetra na horách môže dosiahnuť 90 kilometrov za hodinu. Obe výstrahy platia do polnoci.



Škody po silnom vetre už monitorujú aj lesníci, Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku informovala, že najviac stromov spadlo na Orave a práve v okolí Tatranskej Javoriny a Ždiaru. "Neprejazdná bola cesta medzi Zubercom a Zverovkou, popadané stromy hlásili aj z Oravíc a Habovky. Nepriechodná bola Javorová dolina, tú sa už podarilo sprejazdniť, do Bielovodskej doliny šli naši pracovníci teraz. Najlepšie obišla centrálna časť Tatier, ktorú, zdá sa, vietor obišiel. Keďže stále silno prší a miestami fúka, turistom odporúčame, aby si túry naplánovali radšej na iné dni," upozornila Petránová s tým, že rozsah škôd na lesnom poraste zatiaľ nevyčíslili.