Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Pre osýpky vyhlásili v okrese Michalovce mimoriadnu situáciu

Pre osýpky vyhlásili v utorok 10. júla 2018 v okrese Michalovce mimoriadnu situáciu. Platiť začne o 15. h. Na snímke oznam o zákaze návštev pre zvýšenú epidemiologickú situáciu osýpok v Nemocnici Svet Zdravia v Michalovciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Zamba pre novinárov uviedol, že k utorkovému ránu mali 29 hospitalizovaných pacientov s touto diagnózou.

Michalovce 10. júla (TASR) – Pre osýpky vyhlásili v okrese Michalovce v utorok mimoriadnu situáciu. Platiť začala o 15.00 h. Po skončení krízového štábu to pre médiá uviedla prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová.

Ďalšie rokovanie krízového štábu bude podľa jej slov v stredu o 8.00 h za účasti hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Ako ďalej uviedla, dôvodom vyhlásenia mimoriadnej situácie bol veľký nárast pacientov chorých na osýpky, ktorý sa prejavil cez víkend v michalovskej nemocnici. "Na základe ďalších návrhov členov krízového štábu budem prijímať opatrenia a návrhy k zlepšeniu mimoriadnej situácie, ktorá dnešným dňom vzniká v okrese Michalovce," doplnila.



Ako TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, v epidémii v okrese Michalovce a Sobrance evidujú od začiatku mája k 9. júlu 161 prípadov osýpok, z toho 68 je laboratórne potvrdených. Najviac (89) ich zaznamenali v meste Michalovce a tiež v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť. "Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a deväť profesionálnych. Všetky ochorenia boli v epidemiologickej súvislosti," priblížila.

Primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Zamba pre novinárov uviedol, že k utorkovému ránu mali 29 hospitalizovaných pacientov s touto diagnózou. "Od minulého víkendu sme zaznamenali explozívny nárast počtu pacientov na našom oddelení. Jednak vyšetrených, jednak hospitalizovaných," poznamenal. Celkový počet hospitalizovaných bol podľa neho cez 140. Medzi nimi boli, ako ďalej uviedol, prevažne deti od 0 do 18 rokov. "Zhruba 85 % štatisticky. Toho času máme približne polovicu z týchto detských pacientov vo veku do dvoch rokov," doplnil. Zamba spomenul, že priebeh ochorenia u nakazeného personálu bol relatívne priaznivý a nedošlo ku komplikáciám.

Nemocnica podľa jeho ďalších slov zrealizovala viaceré opatrenia. V rámci ochrany personálu sa preočkoval kompletne celý. Vzhľadom na nárast počtu pacientov s osýpkami a obmedzenú kapacitu infektologického oddelenia koncom júna dočasne reprofilizovali niektoré lôžka. "Už tento víkend sme mali problém, čo sa týka kapacity a zvládnutia množstva týchto pacientov," podotkol primár. V prípade ich ďalšieho nárastu by mali byť na ich príjem pripravené aj nemocnice v Košiciach či Prešove. Prísny zákaz návštev naďalej platí v celom areáli michalovskej nemocnice. Či sa to zmení, záleží podľa Zambu od aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne.

V Michalovciach bola dnes o 15.00 hodine vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu epidémie osýpok. Situácia sa začala zhoršovať koncom minulého týždňa, od piatku 6. 7. do nedele 8. 7. bolo v Michalovciach zaznamenaných 25 prípadov osýpok.
Na pokyn riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR bol zvolaný krízový štáb, ktorí situáciu monitoruje. V tejto chvíli vieme povedať, že lôžka na infekčnom oddelení v michalovskej nemocnici nepostačujú. Jedná sa o pacientov vo veku od 0 do 54 rokov.
Zajtra ráno sa opäť stretne krízový štáb za účasti hlavného hygienika SR i hlavného lekára košického samosprávneho kraja. Viac informácií budeme mať po zasadnutí krízového štábu zajtra.
TASR o tom informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.


Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam

Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam. Rýchlo sa šíria vzduchom - kvapôčkovou infekciou a infekčným aerosolom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Zriedkavo sa prenášajú aj nepriamo - predmetmi a rukami kontaminovanými výlučkami horných dýchacích ciest alebo spojovky. Vstupnou bránou sú horné dýchacie cesty a spojovky. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Inkubačná doba, teda čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia, je osem až 15 dní, v priemere desať dní. ÚVZ dodáva, že najúčinnejšou prevenciou proti osýpkam je očkovanie.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Pravidelné povinné očkovanie detí sa vykonáva podľa aktuálneho očkovacieho kalendára. "Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v 11. roku života," priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Ochorenie u detí prebieha typicky s trojdňovým počiatočným štádiom, ktoré je charakterizované horúčkou, nádchou, kašľom, zápalom spojoviek a svetloplachosťou. V tomto štádiu bývajú na sliznici v ústnej dutine v oblasti stoličiek belavé škvrny so začervenaným okolím, tzv. Koplikove škvrny. Na štvrtý až piaty deň sa objavuje splývavá vyrážka. Začína na záhlaví a šíri sa na tvár, krk, brucho a končatiny. Pretrváva asi tri dni. Pri nekomplikovanom priebehu ochorenie trvá desať až 14 dní. Ochorenie má najzávažnejší priebeh u detí do troch rokov a dospelých. Imunita po prekonaní osýpok je celoživotná.

"Aby sme znížili riziko nákazy osýpkami, je potrebná rýchla detekcia a okamžité hlásenie ochorenia vrátane hlásenia do medzinárodných sietí, hospitalizácia na infekčnom oddelení, odber biologického materiálu na dôkaz infekcie. Očkovanie vnímavých osôb v ohnisku nákazy, kde sa vakcína podáva od šiestich mesiacov veku. Mladším deťom sa aplikuje normálny ľudský gamaglobulín. Zvýšený zdravotný dozor v kolektívnych zariadeniach po dobu 21 dní od vyradenia chorého," zhrnula Račková.