Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: EPIDÉMIA OSÝPOK: V Michalovciach rušia hromadné podujatia

Na snímke zasadnutie krízového štábu k epidémii osýpok na Okresnom úrade v Michalovciach 11. júla 2018. Foto: TASR - Roman Hanc

Očkovať by mali aj zamestnancov štátnej a verejnej správy a miestnej samosprávy. Patria medzi nich napr. pracovníci sociálnej poisťovne, úradu práce, prokuratúry, súdov, mestského či okresného úradu.

Michalovce 11. júla (TASR) - Krízový štáb, ktorý v stredu dopoludnia zasadal v Michalovciach v súvislosti s epidémiou osýpok, prijal určité návrhy, ktoré budú zapracované v príkaze prednostky. Musia ich bližšie vyšpecifikovať a legislatívne upraviť.

Patrí medzi ne monitoring polície, zrušenie hromadných podujatí v meste a lokalitách, ktoré sú ohniskami nákazy či asistencia polície pri očkovaní, ale aj zabezpečenie jeho výkonu. Očkovať by sa mali aj zamestnanci štátnej a verejnej správy a miestnej samosprávy. Patria medzi nich napr. pracovníci sociálnej poisťovne, úradu práce, prokuratúry, súdov, mestského či okresného úradu. Zaistiť sa má tiež doprava infikovaných osôb sanitkami. Po skončení krízového štábu to pre médiá uviedla prednostka Okresného úradu (OÚ) v Michalovciach Jana Cibereová. Niektoré úlohy, napr. monitoring pohybu infikovaných osôb políciou, ktorý bude prebiehať v oblasti ohnísk nákazy na Mlynskej ulici či vo Veľkých Kapušanoch, sa dá podľa jej ďalších slov uplatniť hneď. Ostatné návrhy musia do praxe zaviesť najneskôr v piatok (13.7.).


"Z tých ďalších opatrení bude dôležité pokračovať v očkovaní osôb na Mlynskej ulici v Michalovciach a vo vytipovaných uliciach v meste. Budeme sa snažiť vytipovať obce v rámci okresu, kde budeme zvažovať a realizovať očkovanie osôb," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý sa na krízovom štábe zúčastnil tiež. Momentálne je na spomínanej ulici z 1400 ľudí zaočkovaných približne 1100. Zaočkovaní by mali byť aj tí, ktorí prichádzajú s osobami v ohnisku nákazy do kontaktu. Podľa jeho ďalších slov budú v súvislosti s dostatkom vakcíny komunikovať s firmami, ktoré ich dodávajú, aby tak nebol ohrozených ich počet v rámci bežného očkovacieho kalendára.

Potrebné je podľa neho naďalej zabezpečiť hospitalizácie. V prípade naplnenia kapacity miestnej nemocnice sú na príjem pacientov pripravené tie v Košiciach a v Prešove. "Budeme s nimi komunikovať. Budeme ich žiadať, aby ešte raz zistili očkovací status svojich zamestnancov," spomenul.

Opatrení bolo podľa hlavného hygienika prijatých veľa a boli správne. "Treba si uvedomiť, že osýpky sú respiračná nákaza, ktorá sa veľmi ľahko šíri a je to vysokokontagiózne ochorenie. Komunita, kde sa teraz epidémia šíri, veľmi ťažko alebo vôbec nedodržiava nariadené protiepidemické opatrenia," priblížil.

Od začiatku mája k stredajšiemu dňu evidujú 170 chorých. Do domácej liečby prepustili 130. Medzi nakazenými sú ľudia od 0 do 54 rokov. "Sú tu aj prípady detí, ktoré nespadajú pod povinné očkovanie z hľadiska veku, sú tu osoby, ktoré mali byť zaočkované, ale neboli, sú tu osoby, ktoré boli očkované len čiastočne," spomenul hlavný hygienik. Prípady sú podľa neho odlišné. "Čo sa týka klinického stavu, z tých hospitalizovaných ľudí bolo osem prípadov komplikácií zápalov pľúc," podotkol s tým, že životy pacientov ohrozené neboli.

"Dnes ráno infektologické oddelenie michalovskej nemocnice malo hospitalizovaných 25 pacientov s osýpkami, z toho bolo sedem novoprijatých. Kritický stav bol v nedeľu (8.7.) večer, keď počet infekčných pacientov presiahol 30. V tomto momente rozšírená kapacita oddelenia je postačujúca," informoval Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj tá v Michalovciach.

Pre osýpky vyhlásili v okrese Michalovce mimoriadnu situáciu v utorok (10.7.) o 15.00 h. Jej dôvodom bol podľa prednostky OÚ veľký nárast pacientov chorých na osýpky, ktorý sa prejavil počas víkendu v miestnej nemocnici. Osýpky sa začali šíriť začiatkom mája z obce Drahňov v Michalovskom okrese.

Miestna nemocnica zrealizovala od vypuknutia epidémie viaceré opatrenia. Ako pre média v utorok (10.7.) uviedol primár infektologického oddelenia Štefan Zamba, preočkovali tam celý personál. Vzhľadom na nárast počtu pacientov s osýpkami a obmedzenú kapacitu tohto oddelenia koncom júna dočasne reprofilizovali niektoré lôžka. Prísny zákaz návštev naďalej platí v jej celom areáli.

Najbližší termín zasadnutia krízového štábu je na budúci týždeň v stredu 18. júla.