Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pre poškodenie prírody pri výstavbe obchvatu hrozí obvineným väzenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Obvinení mali v roku 2018 poškodiť životné prostredie v okrese Senec na území Chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Bratislavský krajský prokurátor podal obžalobu na dve fyzické a jednu právnickú osobu pre poškodenie životného prostredia pri výstavbe diaľničného obchvatu Bratislavy, čím mali vzniknúť miliónové škody. Pri preukázaní viny im hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Enviropolicajti z Bratislavy ukončili vyšetrovanie, na základe ktorého bola dňa 12. augusta podaná obžaloba," uviedla polícia. Obžalobu podali pre zločin ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

Obvinení mali v roku 2018 poškodiť životné prostredie v okrese Senec na území Chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. "V rozpore s príslušnými právnymi predpismi mali na tomto území vykonať nelegálnu ťažbu štrkopiesku v objeme viac ako 600.000 ton a odstrániť ornicu v objeme viac ako 80.000 ton," priblížila polícia s tým, že tak vznikli dve samostatné materiálové jamy, hlboké až na hranicu úrovne spodnej vody.

"Došlo k závažnej zmene, resp. zničeniu vzhľadu krajiny, reliéfu terénu a územného systému ekologickej stability. Značne sa poškodili aj prirodzené funkcie ekosystémov," dodala polícia s tým, že znalci vyčíslili škodu na 8,7 milióna eur.