Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Predajcov parkovacích kariet v centre budúci rok nahradia automaty

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

BPS Park plánuje upraviť aj cenu parkovného, chce totiž zaviesť nový tarifný systém.

Bratislava 26. júla (TASR) - Z ulíc bratislavského Starého Mesta by mali zmiznúť predajcovia parkovacích kariet, začiatkom budúceho roka ich majú nahradiť automaty. Súkromná spoločnosť BPS Park do nich plánuje investovať štvrť milióna eur. "Momentálne prebieha výber dodávateľa a získavanie potrebných povolení k ich osadeniu," uviedol hovorca spoločnosti Ladislav Sakál.

BPS Park chce podľa neho rovnako zlepšiť kontrolu parkovania. V parkovacej zóne by mali v najbližšom čase začať jazdiť motohliadky označené popisom Kontrola parkovania. "V spoločnej motohliadke bude sedieť náš vodič s mestským alebo dopravným policajtom. V prípade zistenia neplatiča alebo nesprávneho parkovania dajú pokyn na osadenie papuče alebo odtiahnutie vozidla," vysvetľuje hovorca. Podotýka, že neplatiaci vodiči často obsadzujú parkovacie miesta na celý deň. "Nemôžu tak na nich parkovať ani rezidenti, ani iní návštevníci," dodal.

Postupne by mali z centra zmiznúť aj stĺpiky, ktoré blokujú vyhradené parkovanie miesta a BPS Park chce vyčleniť štyri percentá parkovacích miest z celkového počtu pre vozidlá zdravotne ťažko postihnutých občanov. "Koncom septembra chceme projekt zrealizovať a tieto parkovacie miesta vymaľovať. Na nich môžu potom parkovať bezplatne," tvrdí Sakál. Pripomína, že na ostatných miestach je parkovanie aj zdravotne ťažko postihnutých spoplatnené ako pre iných vodičov.

BPS Park plánuje upraviť aj cenu parkovného, chce totiž zaviesť nový tarifný systém. Sakál hovorí napríklad o možnosti platenia aj na kratšiu dobu ako je 60 minút. Zaplatiť parkovné cez sms sa bude dať aj ďalej.

Kým v minulosti sa zvýhodnená rezidentská parkovacia karta vydávala obyvateľom dotknutých ulíc iba jedna na domácnosť, od začiatku júla si ju podľa Sakála môže kúpiť každý obyvateľ s trvalým pobytom v centrálnej zóne. "V kolónke držiteľa vozidla pritom nesmie byť uvedené IČO," podotkol hovorca. Ročná parkovacia karta stojí 60 eur.

Modrá parkovacia karta obyvateľov okrajových častí Starého Mesta v centre neplatí, pripomína Sakál. "Tento variant nebol prijatý. Ak by platil, rezidenti by mali v centre mesta ešte väčšie problémy s parkovaním ako dnes," vysvetľuje. Rezidenti z okrajových častí, ktorých je viac ako centrálnych, by totiž podľa jeho slov začali obsadzovať parkovacie miesta rezidentom z centra.