Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na zámku vo Zvolene predstavia postmodernu v umení koncom 20. storočia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Kurátorka sa zameria na postapokalyptické motívy a ich vzťah k dobovým fantáziám o koncoch všetkého, pričom upriami pozornosť aj na nové začiatky, ktoré konce so sebou prinášajú, dodáva galéria.

Zvolen 24. novembra (TASR) - Postmodernu, nové médiá a čas v umení na konci 20. storočia predstaví štvrtková prednáška v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku so začiatkom o 17.30 h.

"Vedúca kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG Lucia Gregorová Stach predstaví vybrané myšlienky z teórie a dejín nedávneho umenia a príklady programov umelcov, tvoriacich prevažne v nových médiách," informuje galéria. "Kurátorka sa zameria na postapokalyptické motívy a ich vzťah k dobovým fantáziám o koncoch všetkého, pričom upriami pozornosť aj na nové začiatky, ktoré konce so sebou prinášajú," dodáva.

Novembrový program v SNG na zámku pokračuje v sobotu (26. 11.) o 10.00 h poslednou Sobotnou baštou v roku 2022, venovanou vianočnému obdobiu.

"Na stretnutí s deťmi prepojíme mystiku Vianoc s humorom a komiksom. Pohráme sa s vybranými dielami zo zbierok SNG a dovolíme postavám na vianočných obrazoch prehovoriť a posunúť príbeh na obraze aj ďalej, za jeho hranice," uvádza SNG.