Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Prednáška S. Čatayovej priblíži celú históriu Zvolenského zámku

Na snímke (SNG) Zvolenský zámok vo Zvolene Foto: TASR Ján Krošlák

SNG pripravila na sobotu 29. apríla pre rodiny s deťmi tvorivé doobedie zamerané na jedinečnosť nástenných malieb na zámku.

Zvolen 19. apríla (TASR) – Na históriu Zvolenského zámku a na jeho premeny bude zameraná téma prednáškového cyklu Gotika si s vami potyká, ktorá sa uskutoční v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku vo štvrtok 27. apríla o 17.30 h. Návštevníkov zámku prevedie jeho históriou galerijná pedagogička Silvia Čatayová.

Ako informuje SNG, Zvolenský zámok patrí k skvostom gotickej architektúry. V 80. rokoch 14. storočia bol miestom rokovaní o zásnubách dcér Ľudovíta I. Veľkého i jeho nástupníctve. Za vlády Žigmunda Luxemburského sa stal súčasťou vena kráľovnej Barbory. V 16. storočí ho prestavali na renesančnú pevnosť, v 17. a 18. storočí bol ako šľachtický majetok barokovo upravený.

Od roku 1805 chátral. Snahy o jeho obnovu a nájdenie nového využitia začali koncom 19. storočia rekonštrukčnými prácami v duchu romantických názorov, pretrvávali v 1. polovici 20. storočia, keď v 20. rokoch vznikol Jurkovičov projekt adaptácie na župné sídlo a vyústili do generálnej rekonštrukcie v 50. a 60. rokoch 20. storočia, ktorá mu vrátila goticko-renesančnú podobu a vytvorila v ňom múzeum stredovekého umenia. Rozprávanie Čatayovej predstaví jednotlivé pamiatkové obnovy i rôzne využitia zámku v tých dobách.

SNG pripravila na sobotu 29. apríla pre rodiny s deťmi tvorivé doobedie zamerané na jedinečnosť nástenných malieb na zámku. "Zistíme, ako sa kedysi zdobili múry kráľovských siení a či je možné nejakú maľbu premiestniť zo steny na iné miesto. Spoločne si vyskúšame vyrobiť imitáciu nástennej maľby," informuje galéria.