Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prednáška v kaštieli Betliar predstaví nálezy z historickej knižnice

Kaštieľ Betliar, sídlo betliarskej vetvy Andrássyovcov, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Historická knižnica kaštieľa v Betliari obsahuje približne 15.000 tlačí.

Betliar 24. januára (TASR) – Nálezy z historickej knižnice andrássyovského kaštieľa v Betliari v okrese Rožňava budú mať príležitosť spoznať návštevníci prednášky Čo ukrýva historická knižnica, ktorá sa uskutoční v sobotu 25. januára o 14.00 h. V rámci série podujatí Pohľady zblízka bude nálezy prezentovať priamo v knižnici kaštieľa kurátor Slovenského národného múzea – Múzea Betliar Matúš Molnár.

Tieto nálezy boli v posledných dvoch rokoch odborne spracované a zapísané do zbierkového fondu múzea. Sú medzi nimi aj dve inkunábuly, teda prvotlače, ktoré zvyšujú počet takýchto prvotlačí v historickej knižnici nášho múzea celkovo na sedem,“ priblížil Molnár pre TASR.

Medzi ďalšie zaujímavosti podľa jeho slov patria vzácne Homannove atlasy z 18. storočia či rukopisy s modifikovanou väzbou s pergamenovými poťahmi s fragmentmi stredovekého gotického písma. „V knižnici múzea ich máme približne 30,“ konkretizoval Molnár.

Historická knižnica kaštieľa v Betliari obsahuje približne 15.000 tlačí. Ide predovšetkým o technickú, historickú a filozofickú literatúru, ako aj knihy, ktoré sú venované hlavnej záujmovej sfére Andrássyovcov, teda baníctvu. Knihy sú písané väčšinou v maďarčine, nemčine, latinčine, angličtine a francúzštine, ale aj v niektorých exotických orientálnych jazykoch.