Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Prednášky v SNM-Múzeu Bojnice poodhalia tajomstvá zámku

Bojnický zámok. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Prednáška Kataríny Malečkovej predstaví posledného šľachtického majiteľa Bojnického zámku ako staviteľa a zberateľa.

Bojnice 8. mája (TASR) - Program k Noci múzeí a galérií opäť pripravilo i Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Návštevníci budú môcť 13. mája prostredníctvom prednášok spoznávať tajomstvá Bojnického zámku. TASR o tom informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková.

Prednáška Kataríny Malečkovej predstaví posledného šľachtického majiteľa Bojnického zámku ako staviteľa a zberateľa. "Gróf Ján Pálffy bol jeden z najvýznamnejších súkromných zberateľov umeleckých predmetov. Na uloženie zbierok využíval rezidencie vo Viedni, Budapešti, Paríži, Bratislave, Kráľovej pri Senci aj v Bojniciach," pripomenula Gordíková.

Viaceré objekty podľa nej nechal gróf na tento účel stavebne i upraviť, pričom najväčšia neogotická prestavba bola práve v Bojniciach.

"Prednáška Malečkovej sa uskutoční o 19.00 h v priestore Stĺpovej siene Bojnického zámku. Nadviaže na prednášky Erika Kližana, ktoré sa uskutočnia o 15.00 h a 17.00 h v kaplnke Bojnického zámku. Tieto prostredníctvom rozprávania priblížia návštevníkom zaujímavý príbeh Bojnického oltára," doplnila Gordíková.