Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Predseda Nitrianskeho kraja sa obáva, že lekári zatvoria ambulancie

Predseda Nitranskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislav Becík. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Becík vo svojom vyhlásení varuje pred kolapsom zdravotníckej starostlivosti.

Nitra 12. januára (TASR) - Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislav Becík vyzval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského na okamžité rokovanie. Ako sa uvádza vo výzve, ktorú zverejnil, s ministrom chce riešiť kritickú situáciu ambulantných lekárov.

Becík vo svojom vyhlásení varuje pred kolapsom zdravotníckej starostlivosti. "Chcem informovať pána ministra Lengvarského o tom, čo sa deje v krajoch. Lekári v ambulanciách môžu čeliť insolventnosti. Vieme v Nitrianskom kraji o lekároch v dôchodkovom veku, ktorí pri súčasných podmienkach už nie sú ochotní nadsluhovať a ambulancie zatvoria. Náhradu za nich nemáme," uviedol Becík. Zároveň upozornil, že zdravotníci v dôchodkovom veku tvoria až 50 percent všetkých lekárov v Nitrianskom kraji.

Predseda NSK sa obáva, že ambulantní lekári môžu od 1. februára zatvárať svoje ambulancie, prípadne nepodpíšu zmluvy so zdravotnými poisťovňami. "Preto jednoznačne podporujem lekárov. Musím konštatovať, že zvýšenie platieb o šesť až sedem percent pri 15-percentnej inflácii je pre ambulancie 'nepodpísateľné', pretože za týchto okolností nedokážu udržať svoju prevádzku," dodal Becík.