Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Revúcej predstavia návrhy študentov architektúry

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podujatie sa uskutoční sa v pondelok (6. 3.) o 18.00 h v tamojšom mestskom dome kultúry.

Revúca 3. marca (TASR) - Prezentácia 17 kreatívnych návrhov na premeny verejných priestorov v Revúcej bude najbližším bodom programu celoročného podujatia Mesto kultúry Revúca. Uskutoční sa v pondelok (6. 3.) o 18.00 h v tamojšom mestskom dome kultúry. Návrhy vyhotovili študenti architektúry z vertikálneho ateliéru Polakovič/Bátor Fakulty architektúry STU v Bratislave.

Ako pre TASR uviedol hovorca podujatia Martin Pižem, počas trojdňového tvorivého workshopu v októbri 2022 sa v Revúcej spolu so svojimi pedagógmi zaoberali hľadaním riešení pre urbánny priestor mesta cez tzv. architektonické intervencie. "Odhaľovali skrytý potenciál miest, často zabudnutých, okolo ktorých Revúčania dennodenne chodia. Návrhy, ktoré študenti v pondelok odprezentujú, sú zamerané na zatraktívnenie, skrášlenie, sfunkčnenie a sprístupnenie 'zabudnutých' verejných priestorov a ich otvorenie verejnosti, aby mohli opäť ožiť komunitným životom," priblížil.

Vo štvrtok (9. 3.) o 17.00 h program pokračuje v Múzeu Prvého slovenského gymnázia otvorením výstavy fotografií, pohľadníc, diapozitívov, dekoratívnych a úžitkových predmetov z Revúcej a okolia, ktoré oživia spomienky a odkryjú svedectvá časov minulých, keď sa v tomto meste žilo inak ako dnes. "Predmety, ktoré na výstave predstavíme, nám poskytli Revúčania a Revúčanky zo svojich súkromných zbierok," doplnil Pižem.

Mesto kultúry Revúca je podporené z programu Fondu na podporu umenia, v rámci ktorého je každoročne podporené maximálne jedno slovenské mesto. V ňom sa následne v priebehu konkrétneho roka odohráva súbor umeleckých a kultúrnych aktivít. V Revúcej je to program v podobe 150 podujatí, ktorý beží od 1. júna 2022 do 31. mája 2023.