Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Prehliadka filmov v B. Bystrici otvorí letnú sezónu v amfiteátri

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Diváci zažijú filmové premietanie z klasickej analógovej kópie, čo je už v dnešnej digitálnej ére vcelku vzácne.

Banská Bystrica 14. júna (TASR) - Projekcia filmu Duna: Časť druhá odštartuje v piatok o 21.30 h v banskobystrickom amfiteátri 9. ročník trojdňového podujatia Prehliadka panoramatických filmov, známeho pod skratkou [ppf]. Druhú časť filmovej adaptácie románu Franka Herberta Duna premietnu zo 70mm kópie, čo je raritou. Festival [ppf] zároveň otvorí novú, už desiatu letnú sezónu kina pod holým nebom.

"Diváci zažijú filmové premietanie z klasickej analógovej kópie, čo je už v dnešnej digitálnej ére vcelku vzácne. Čo je však v našich končinách ešte výnimočnejšie, sú projekcie z panoramatického 70mm formátu. Po zániku mnohých klasických kín od konca 90. rokov neostalo na Slovensku doslova ani jedno kino s týmto technologickým unikátom. Jediná možnosť vidieť filmy zo 70mm formátu je na amfiteátri v Banskej Bystrici," informoval za organizátorov Slavo Sochor.

Prvé podujatie zamerané na 70mm formát sa podarilo zorganizovať v roku 2016 po obnovení prevádzky banskobystrického amfiteátra a postupnej rekonštrukcii pôvodnej premietacej techniky.

Ako vysvetlil dramaturg, premietač a jeden z iniciátorov prehliadky Ivan Školuda, snahou [ppf] je priniesť okrem tradičných formátov na plátna najmä klasické filmy, ktoré sa nejakým spôsobom zapísali do histórie kinematografie alebo sú umelecky hodnotné, a tak je konečný výber zvyčajne žánrovo veľmi pestrý.

Ďalšie panoramatické projekcie v amfiteátri počas tohto víkendu budú o 21.30 h patriť klasike v podobe filmu Top Gun a minuloročnej oscarovej snímke Oppenheimer. Festival [ppf] ponúkne v sobotu (15. 6.) a v nedeľu (16. 6.) v kinosále Filmového klubu v Múzeu SNP aj snímky Gappa, My Fair Lady, Faunov labyrint, Spartakus, Kdo chce zabít Jessie? a Trója.