Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Premiér R. Fico navštívil Žilinský špeciálny pluk, robil aj kľuky

Premiér Robert Fico (vpravo) robí kľuky Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Premiér Robert Fico si vyskúšal svoju kondíciu robením kľukov počas pol hodiny. Podarilo sa mu ich urobiť 1001-krát.

Žilina 22. februára (TASR) – Premiér Robert Fico si dnes počas návštevy 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline zmeral sily s dvojicou elitných vojakov a počas polhodiny urobil 1001 kľukov.

Príslušníci elitného špeciálneho pluku urobili zhruba do 500 kľukov. „Bolo vidieť, že premiér má svoju techniku, že to má natrénované a vie si rozložiť sily. Takže bol na to dobre pripravený,“ zhodnotil jeden z vojakov.

„Počul som o chlapcoch, že trénujú kľuky a kľuky trénujem aj ja. Tak sme si dali takú polhodinovku, že koľko kto vydrží kľukov. A môj tréning sa mi oplatil. Dohodli sme sa na pravidlách, kto aké kliky bude robiť. Myslím, že akceptovali tento súboj,“ skonštatoval po polhodinovom súboji.

Na novinársku otázku, prečo je v takej dobrej kondícii odpovedal: „Lebo som predseda vlády“.

Pozrite si, ako premiér pol hodiny kľukoval s elitnými vojakmi




Predseda vlády SR Robert Fico s ministrom obrany SR Martinom Glváčom a predstaviteľmi Ozbrojených síl (OS) SR na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline diskutoval dnes o pôsobení slovenských vojakov v zahraničných operáciách.

„Je to prvá návšteva vojenského zariadenia pokiaľ ide o moje druhé funkčné obdobie. A rozhodol som sa, že začnem od toho najlepšieho, čo máme v slovenskej armáde, a to je špeciálny pluk Jozefa Gabčíka v Žiline.

Predovšetkým ma to zaujíma z toho pohľadu, že časť vojakov, ktorí pôsobia v tomto pluku, nás reprezentuje v Afganistane. A sú tu ďalšie úvahy do budúcnosti, ako sa bude Slovensko zapájať do špeciálnych operácií,“
povedal predseda vlády.

Vedenie pluku ho zoznámilo so súčasným pôsobením a úlohami vojakov v Afganistane. „Hovorili sme aj o medzinárodnej spolupráci, pretože slovenská armáda získava na kredite predovšetkým účasťou v medzinárodných operáciách. Špeciálny pluk má naozaj vysoké renomé a často, keď sa rozprávam s diplomatmi, tak ho spomínajú. Nedávno som mal stretnutie s americkým veľvyslancom, ktorý mimoriadne oceňoval prácu tohto pluku. Pochopiteľne ma zaujíma aj výstroj a výzbroj takéhoto špecializovaného pluku, pretože to nie sú štandardní vojaci. Sú to vojaci, ktorí sú pripravovaní na náročné úlohy v rôznych podmienkach,“ uviedol Fico.

Premiér Robert Fico (v pozadí) robí s vojakmi kľuky
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Minister obrany SR informoval, že v stredu 27. februára chce predložiť do Bezpečnostnej rady a následne do vlády žiadosť o nový mandát na pôsobenie našich vojakov v Afganistane. „S pánom premiérom sme hovorili o misii SOTG. My sťahujeme strážne jednotky a sťahujeme naše počty. Ale sťahujeme ich preto, aby sme mohli nastúpiť v mentorských jednotkách, kde budeme cvičiť afganské bezpečnostné zložky. Ak bude mandát schválený, išlo by o prvý polrok 2014. S tým, že by to bolo do konca roku 2014, lebo zatiaľ je taký medzinárodný mandát pre NATO. Sú zadefinované základné počty a je to maximálne 150 príslušníkov,“ dodal Glváč.

Premiér zdôraznil, že jednou z úloh Ozbrojených síl SR ako členského štátu NATO je participovať na medzinárodných misiách. „Musíme však brať na zreteľ, že z Afganistanu sa postupne sťahujú vojenské jednotky. Samotná americká armáda znižuje svoju prítomnosť, naši odchádzajú, časť vojakov sa o chvíľu vracia na Slovensko. Preto rokujeme čo ďalej, čo sa od nás očakáva, aké úlohy by naši vojaci mohli plniť. A pokiaľ podmienky budú zodpovedať našim predstavám nevylučujem, že Národná rada SR bude opätovne rokovať a hlasovať o ďalšom mandáte vojakov SR v týchto misiách. Ale musí ísť vždy, to je naša podmienka, o misiu, ktorá sa opiera o medzinárodný mandát,“ uzatvoril Fico.