Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Premiéru muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť doplní výstava

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Prostredníctvom výstavy sa diváci dozvedia zaujímavosti o umeleckej tvorbe kostýmov i scénografii muzikálu.

Nitra 20. októbra (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie 22. októbra premiéru muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Prvé uvedenie muzikálu doplní výstava, ktorá predstaví jednotlivé návrhy kostýmov a scény.

Prostredníctvom výstavy sa diváci dozvedia zaujímavosti o umeleckej tvorbe kostýmov i scénografii muzikálu. Jednotlivé návrhy a skice doplnia aj zábery od divadelného fotografa Ctibora Bachratého. „Umožnia návštevníkom predstavenia a výstavy porovnať pôvodné návrhy s ich konkrétnou realizáciou na javisku DAB. Výstava bude sprístupnená v dolnom foyer divadla,“ uviedla kurátorka výstavy Slavka Civáňová, ktorá je súčasne aj dramaturgičkou muzikálu.

Autorkou kostýmov je výtvarníčka Ľudmila Várossová, ktorá pripravila do nitrianskeho muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť približne 120 kostýmov. Autorom scény je divadelný a filmový scénograf a architekt Pavol Andraško, ktorý naplno využíva možnosti divadelnej techniky nitrianskeho divadla. „V inscenácii je napríklad prvýkrát v histórii DAB naplno využitá hydraulika všetkých divadelných stolov,“ povedala Civáňová.

Ako pripomenula, súčasťou scénografie sú aj projekcie, ktorých autorom je výtvarník a multimediálny umelec Erik Bartoš. „Pracuje s princípom mappingu, optickej ilúzie a tiež s animáciou ilustrovaných motívov. Výprava muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť v DAB je vďaka jej tvorcom veľkolepým celkom, ktorý dotvára živosť, až snová nápaditosť a hravosť kostýmovej zložky,“ doplnila Civáňová.