Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prešov chce finančne pomôcť obciam na juhu Moravy po tornáde

Na archívnej snímke materiálne škody po silnej búrke a tornáde v obci Lužice v Juhomoravskom kraji, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom v piatok 25.júna 2021. Foto: TASR - Vladimír Miček

Cez sociálne siete sa zdieľajú aj čísla účtov oficiálnych zbierok, prostredníctvom ktorých môžu Prešovčania pomôcť individuálne už teraz.

Prešov 30. júna (TASR) - Mesto Prešov chce pomôcť obciam na juhu Moravy po ničivom tornáde. Finančnú výpomoc budú schvaľovať mestskí poslanci na svojom najbližšom rokovaní. Pre TASR to potvrdil hovorca mesta Vladimír Tomek.

Podľa jeho slov sa aj Prešov pridáva k radom samospráv, subjektov či jednotlivcov, ktoré podporili a naďalej podporujú obce z Juhomoravského kraja v Českej republike zasiahnuté ničivým tornádom.

"Stále máme v živej pamäti tragédiu na Mukačevskej ulici z decembra 2019, keď vo veľmi krátkom čase smerovala do Prešova pomoc aj z Českej republiky. Extrémne počasie, ktoré nemá v našich zemepisných šírkach obdobu, napáchalo v okresoch Hodonín a Břeclav obrovské škody, a preto na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva predložíme návrh na schválenie nenávratnej finančnej výpomoci pre dotknuté obce vo výške 20.000 eur," uviedol Tomek.

Ako ďalej povedal, cez sociálne siete zdieľajú aj čísla účtov oficiálnych zbierok, prostredníctvom ktorých môžu Prešovčania pomôcť individuálne už teraz.

Minulý týždeň sa na juhu Moravy v okresoch Hodonín a Břeclav vyskytlo tornádo. V niekoľkých obciach zničilo množstvo domov, spôsobilo škody za stovky miliónov korún a pripravilo o život šesť osôb. Zranených bolo okolo 200 ľudí. Tornádo na juhu Moravy bolo najtragickejšie v Európe od roku 2001.