Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte má výpadok 10 miliónov eur

Na snímke primátor Prešova František Oľha (štvrtý vpravo) a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik (uprostred) počas tlačovej konferencie pri príležitosti Dňa Združenia miest a obcí Slovenska v Prešovskom kraji vo štvrtok 18. apríla 2024 v Prešove. Foto: TASR - Maroš Černý

Mesto má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Prešov 18. apríla (TASR) - Mesto Prešov pripravuje viaceré úsporné opatrenia. Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty. Dôvodom je výpadok v rozpočte mesta na úrovni zhruba desať miliónov eur. Počas tlačovej konferencie pri príležitosti Dňa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Prešovskom kraji to uviedol primátor Prešova František Oľha.

"V utorok (16. 4.) sme mali mimoriadne rokovanie finančnej komisie, kde sme predstavili úspory, ktoré bude musieť urobiť mesto Prešov v tomto roku. Pretože aj napriek tomu, že Národná rada SR a vláda SR schválila kompenzáciu, stále je nedostatočná. Takže kolegovia poslanci mali predstavené úspory," uviedol Oľha.

Mesto má podľa neho predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur. "Keď sme zobrali len zákonné a zazmluvnené požiadavky, dopracovali sme sa k sume zhruba 123 miliónov," vysvetlil primátor.

V rámci úspory nenahradia šiestich mestských policajtov, ktorí odišli do dôchodku. "Určite v tomto roku nenájdeme v rozpočte prostriedky na opravy mostov a na zbúranie Mosta Jána Pavla II. V tomto roku sa budeme venovať hlavne inžinieringu, stavebným povoleniam a ďalším činnostiam," priblížil Oľha. Výpadok sa podľa neho dotkne aj štandardu pri kvalite a rozsahu opráv miestnych komunikácií.

Problém, že samosprávam chýba 500 miliónov eur, ktoré boli odobraté minulými vládami, je podľa predsedu ZMOS-u Jozefa Božika stále aktuálny. Združenie, ako tvrdí, však už dosiahlo v spolupráci s bývalou i súčasnou vládou niektoré čiastkové riešenia. Nielen mesto Prešov, ale celý Prešovský kraj má podľa Božika potenciál ďalšieho rastu, dôležité sú však finančné zdroje.