Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie premiéru hry Ivanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako približuje dej hry divadlo na svojej webstránke, hlavný hrdina inscenácie nerozumie sám sebe. Kedysi dávno bol plný života a energie. Spoločensky sa angažoval, iniciatívne menil veci k lepšiemu.

Prešov 14. marca (TASR) - Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uvedie v piatok 17. marca v premiére hru Ivanov od Antona Pavloviča Čechova v rusínskom jazyku. Režisérom hry je Svetozár Sprušanský.

Ako približuje dej hry divadlo na svojej webstránke, hlavný hrdina inscenácie nerozumie sám sebe. Kedysi dávno bol plný života a energie. Spoločensky sa angažoval, iniciatívne menil veci k lepšiemu.

"Aktívne hľadal cestu k ľuďom, k lepším zajtrajškom. Dnes ho nič nezaujíma. Ani vlastný život, ani tí ostatní, ani dlhy, ktoré narobil a ktoré zaťažujú jeho majetok. Kedysi miloval svoju manželku, ktorú jej rodina pre jeho vieru zavrhla a vydedila. Ale dnes ju už nemiluje. Nedokáže ju milovať. Hoci vie, že čoskoro zomrie," opisuje divadlo.

Ako ďalej uvádza, Ivanov je otrávený bezútešnými pomermi v spoločnosti. Všetkými, ktorí ho obklopujú. Utápa sa v bezcieľnosti, beznádeji a všadeprítomnej nude. "Stratil akúkoľvek energiu, chuť do života. Jeho duševná prázdnota zrkadlí všeobecný chlad, agresivitu, povrchnosť a malichernosť, egoizmus a bezohľadnosť okolitého sveta. On však cíti potrebu zásadnej zmeny. Nedokáže ju však uskutočniť," dopĺňa divadlo.

Čo sa týka hlavných postáv, Nikolaja Alexejeviča Ivanova stvárňuje Jevgenij Libezňuk, jeho manželku Sáru - Annu Petrovnu Vladimíra Štefániková a Jaroslava Sisáková. Scénická výprava, kostýmy a hudba sú dielom Svetozára Sprušanského.

Čechovova prvá ´veľká´ hra Ivanov mala premiéru v roku 1887. Jej postavy dodnes zosobňujú všetky ľudské vzťahy, túžby, sny, slabosti, obavy, prednosti aj zlyhania, ešte živšie ako kedysi.

"Autor ich ´kreslí´ neuveriteľne prezieravo a pravdivo, teda tragikomicky. Preto sú nám aj dnes také blízke. Čechov svojím typicky lakonickým spôsobom dodáva, že žiaden román ani divadelná hra nedokáže prekonať náš skutočný život v jeho absurdite," dopĺňa divadlo.