Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci v Prešove budú pomáhať pri obnove hradov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Podujatie je súčasťou kampane Týždeň dobrovoľníctva 2020.

Prešov 17. septembra (TASR) - Prešov a okolie bude v rámci celoslovenského podujatia Naše Mesto v piatok zlepšovať 80 dobrovoľníkov rozdelených na malé kolektívy. Zamestnanci rôznych firiem vymenia kancelárie za školy, nízkoprahové centrá, dvory či hrady a odpracujú tento deň v prospech komunity. Podujatie sa bude podľa PR manažérky Nadácie Pontis Zuzany Schalekovej realizovať za prísnych hygienických opatrení.

V Prešove a okolí budú dobrovoľníci pomáhať pri viacerých aktivitách. Pôjde hlavne o obnovu hradov, ktorá sa bude konať pod dohľadom občianskeho združenia Rákociho cesta. Združenie sa venuje rozvoju hradnej turistiky a potrebuje pomôcť s prácami na hrade Šebeš a Zbojníckom hrade.

„Na Šebeši budú dobrovoľníci presúvať materiál – kamene a maltu vo vedrách, smerom nahor vo svahu. Pomôžu tiež s prácami na ohrade pre kozy, ktoré budú spásať kroviny, aby hradný kopec nezarastal. Na Zbojníckom hrade (Soľnohrad) pôjde zase o úpravu chodníka na hrad a osadenie lavičiek,“ priblížila Schaleková.

Presun kameňov a materiálu pomocou dobrovoľníkov plánuje OZ podľa nej aj pri aktivite na obnovu Obišovského hradu, ktorý sa nachádza zhruba na polceste medzi Prešovom a Košicami. „V samotnom Prešove zase pomôžu dobrovoľníci vytvoriť kvetinový záhon zo starých pneumatík a revitalizovať okolie hmyzieho hotela v škôlke na Budovateľskej ulici,“ doplnila Schaleková.

Naše Mesto je podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. V tomto roku sa doň zapojí približne 3550 dobrovoľníkov na rôznych miestach po Slovensku a pomôžu 97 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie. Podujatie je súčasťou kampane Týždeň dobrovoľníctva 2020.