Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Prešovskom kraji žijú muži kratšie. Zomierajú aj v mladom veku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vlani sa muži na severovýchode Slovenska dožili v priemere 68 rokov veku, u žien bol priemerný vek 76 rokov.

Prešov 25. novembra (TASR) – V Prešovskom kraji žijú muži o osem rokov kratšie ako ženy. Najmladšie ročníky chlapcov však majú nádej na dožitie sa vyššieho veku ako ich starí otcovia. Postupne sa budú znižovať aj rozdiely medzi dĺžkou života medzi mužmi a ženami v tomto regióne. Vyplýva to zo zistení, ktoré zverejnilo prešovské pracovisko Štatistického úradu SR.

Zuzana Šoltisová zo Štatistického úradu v Prešove informovala, že v roku 2014 zomrelo v Prešovskom kraji 6723 osôb, z toho bolo 3518 mužov, čo predstavuje 52,3 percenta. Z hľadiska pohlavia je charakteristická mužská nadúmrtnosť, ktorá bola najvyššia vo vekovej skupine 25 až 29 rokov, keď z celkového počtu zomretých osôb v tejto kategórii bolo až 86,5 percenta mužov. Nadúmrtnosť mužov pretrvávala až do veku 74 rokov. Vlani sa muži na severovýchode Slovenska dožili v priemere 68 rokov veku, u žien bol priemerný vek 76 rokov.

Podľa štatistických údajov sa dá určiť priemerná dĺžka života aj u terajších batoliat. Úmrtnostné pomery najlepšie vystihuje stredná dĺžka života - označuje sa aj ako nádej na dožitie. V Prešovskom kraji nádej na dožitie pri narodení mužov v sledovanom roku dosiahla údaj 73,1 roka a u žien 80,4 roka. To znamená, že dievčatá narodené v roku 2014 majú šancu dožiť sa o 7,3 roka viac ako chlapci narodení v tom istom roku.

Z hľadiska príčin smrti najviac úmrtí v minulom roku u oboch pohlaví bolo v dôsledku chorôb obehovej sústavy (3386 úmrtí). Na tieto choroby zomrelo 44,2 percenta mužov a 57,2 percenta žien. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí boli nádorové ochorenia, ktoré tvorili 24,9 percenta všetkých úmrtí. Na túto diagnózu zomrelo v kraji 1673 osôb, z toho 27,9 percenta mužov a 21,3 percenta žien. Na treťom mieste to boli úmrtia v dôsledku chorôb dýchacej sústavy, na ktoré v kraji zomrelo 512 obyvateľov, čo predstavuje 7,6 percenta.