Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Laureáti na Cenu Prešovského samosprávneho kraja boli schválení

Na archívnej snímke Ján Gallovič. Foto: TASR Branislav Račko

Hercovi Jánovi Gallovičovi udelia cenu za osobitný prínos a reprezentáciu Prešovského kraja v oblasti divadelnej a filmovej kultúry a umenia.

Prešov 18. októbra (TASR) - Krajskí poslanci schválili na svojom pondelkovom on-line zasadnutí trojicu laureátov na Cenu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Dostane ju herec Ján Gallovič, Ľubomír Petrík z Prešovskej archieparchie a lekár Andrej Havrilla in memoriam. Ocenených vybrali spomedzi 18 návrhov. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 14. decembra spoločne za rok 2021 a 2020. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Gallovičovi udelia cenu za osobitný prínos a reprezentáciu Prešovského kraja v oblasti divadelnej a filmovej kultúry a umenia. Rodák z Popradu je divadelný a dabingový herec i spevák, ktorý je známy na Slovensku aj v zahraničí. Vlani oslávil životné jubileum 60 rokov.

Petrík z Prešovskej archieparchie si prevezme Cenu PSK za mimoriadne nasadenie pri koordinácii príprav a priebehu návštevy pápeža Františka v Prešove. Celú udalosť zastrešoval ako hlavný koordinátor. Spoluprácu na takomto podujatí si vyskúšal už v roku 1995 pri návšteve Svätého Otca Jána Pavla II. v Prešove.

Cenu PSK udelili poslanci Havrillovi in memoriam za mimoriadne zásluhy o rozvoj rádiológie a za celoživotný osobný vklad pre rozvoj zdravotníctva v Prešovskom kraji. Rodák z Bardejova bol krajským poslancom (2001 – 2017) a pôsobil aj ako lekár kraja. Aktívne sa podieľal a spolupracoval na dôležitých zdravotníckych projektoch. V januári tohto roku zomrel.

PSK odovzdá ceny 14. decembra aj laureátom minulého ročníka, keďže pre pandemické opatrenia sa odovzdávanie vlani nemohlo uskutočniť. Cenu PSK za rok 2020 si prevezmú akademický sochár Štefan Kovaľ, riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej a lekár Marián Kríž. Okrem toho budú odovzdané aj Ceny predsedu PSK za oba ročníky. Laureátov vyberie predseda PSK Milan Majerský.