Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Kreatívni programátori budú môcť predstaviť nápady už v budúcom roku

Na archívnej snímke programátori v Prešove. Foto: TASR/Milan Kapusta

V minulých ročníkoch prišli programátori so šikovnými nápadmi a riešeniami, ktoré pomohli nielen mestu, ale aj jeho obyvateľom a turistom.

Prešov 9. júna (TASR) - Tretí ročník súťaže Šarišský hackathon sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu presúva na rok 2021. Ako TASR informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, aktuálna situácia na Slovensku a možný nástup druhej vlny ochorenia COVID-19 by mohli ohroziť priebeh súťaže.

"Obľúbená súťaž sa každoročne koná v priestoroch Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Akcia trvá tri dni, počas ktorých súťažiaci prespávajú v školskej telocvični. V súvislosti s aktuálnou situáciou nie je možné ubytovať väčší počet účastníkov v jednej hale a preto sa mesto rozhodlo súťaž presunúť na rok 2021," uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

Šarišský hackathon, ktorý organizuje mesto spolu s partnermi, je medzinárodné podujatie pre kreatívnych programátorov, grafikov, študentov a všetkých, ktorí majú myšlienku, ako využiť voľne šíriteľné dáta v prospech širokej verejnosti. Programátori počas troch dní tvoria webové a mobilné aplikácie, ktorých podstatou sú otvorené dáta mesta Prešov a otvorené dáta Prešovského samosprávneho kraja. Po ukončení súťaže vyberá profesionálna porota najlepšie aplikácie.

V minulých ročníkoch prišli programátori so šikovnými nápadmi a riešeniami, ktoré pomohli nielen mestu, ale aj jeho obyvateľom a turistom. Na prvých priečkach sa tak ocitli aplikácie a programy, ktoré porota vyhodnotila ako najlepšie. Tieto aplikácie mnohým uľahčili život a dodnes ich využívajú.