Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Lávka na Mukačevskej ulici v Prešove môže verejnosť opäť využívať

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Na začiatku rekonštrukcie sa na lávke odstránili poškodené časti vrátane zábradlia, asfaltového povrchu a ríms a vybúrali sa jestvujúce schodiská po oboch stranách.

Prešov 23. januára (TASR) – Lávka na Mukačevskej ulici v Prešove je po rozsiahlej rekonštrukcii opäť prístupná pre užívanie verejnosťou. Je prvou znova prístupnou lávkou spomedzi viacerých, ktoré vlani mesto uzavrelo pre ich zlý technický stav. Rekonštrukcia formou "naprojektuj a stavaj" si vyžiadala náklady vo výške takmer 214.700 eur, informovala samospráva na svojej internetovej stránke.

"Lávka na Mukačevskej ulici je opäť prístupná pre chodcov, avšak v modernejšej a bezpečnejšej podobe. Nechýbajú tu bezbariérové prvky, vďaka ktorým môžu lávku pohodlne využívať aj zdravotne znevýhodnení občania či mamičky s deťmi," uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Na začiatku rekonštrukcie sa na lávke odstránili poškodené časti vrátane zábradlia, asfaltového povrchu a ríms a vybúrali sa jestvujúce schodiská po oboch stranách. "Vykonaná bola sanácia nosnej konštrukcie lávky a vybudované boli nové prístupové konštrukcie, šikmé rampy a schodiská po oboch stranách lávky s napojením na existujúce chodníky," priblížilo mesto s tým, že na lávke tiež pribudol nový zvršok, po oboch stranách ju lemuje aj nové zábradlie.

Formu "naprojektuj a stavaj", pri ktorej prípravu projektovej dokumentácie aj opravu lávky zrealizoval ten istý dodávateľ, zvolila samospráva v snahe urýchliť proces opravy lávky. Ako mesto doplnilo, zhotoviteľ v rámci ceny za dielo hneď, ako to umožní počasie, zrealizuje aj ochranný náter v celej dĺžke lávky, pokládku asfaltu v telese priľahlých chodníkov a zabezpečí aj opravu chodníka poškodeného počas rekonštrukčných prác.