Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ľuďom bez domova v Prešove slúži v meste Vešiak pomoci

Vianočné stretnutie pre ľudí bez domova v Charitnom dome sv. Alžbety v Košiciach 20. decembra 2018. Na snímke podávanie kapustnice bezdomovcom. Foto: TASR – František Iván

Mesto Prešov v spolupráci s OZ Podaj ďalej pripravuje tiež podujatie Obrátený adventný kalendár, ktoré sa uskutoční 13. decembra od 15.00 h pri Caraffovej väznici na Floriánovej ulici.

Prešov 2. decembra (TASR) – Ľuďom bez domova slúži počas zimy Vešiak pomoci. Môžu si z neho vziať oblečenie, ktoré tam prinesú ľudia. Nachádza sa vedľa Galérie v Caraffovej väznici. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Aj obyčajný kabát môže počas tuhej zimy zahriať nielen ľudské telo, ale aj dušu, a to dobrým skutkom pomoci. Vďaka iniciatíve občianskeho združenia (OZ) Podaj ďalej vznikol Vešiak pomoci. Záštitu nad projektom prevzala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová," uviedla Šitárová.

Na Vešiak pomoci môžu ľudia zavesiť zimnú bundu alebo teplý kabát, ktoré pomôžu v chladných mesiacoch zahriať ľudí bez domova. občianske združenie však upozorňuje, že vešiak neslúži na zber šatstva ako taký, preto naň nie je možné zavesiť iné kusy oblečenia, ako sú napríklad nohavice, blúzky, svetre, detské oblečenie alebo obuv. Slúži výhradne na zavesenie kabátov či zimných búnd pre ľudí bez domova.

"Okrem kamerového systému mestskej polície naň bude dohliadať aj jeden človek bez domova. Za celodenný dohľad bude mať zabezpečenú stravu aj ubytovanie," doplnila Šitárová s tým, že vešiak bude v centre mesta počas celej zimy až do konca februára 2020.

Mesto Prešov v spolupráci s OZ Podaj ďalej pripravuje tiež podujatie Obrátený adventný kalendár, ktoré sa uskutoční 13. decembra od 15.00 h pri Caraffovej väznici na Floriánovej ulici. Ľudia ho budú môcť podľa Šitárovej naplniť a urobiť tak ľuďom bez domova krajšie Vianoce.