Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prešov pokračuje v príprave revitalizácie Záhrady umenia a stromoradia

Na snímke prázdne Hlavné námestie v Prešove, 10. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Revitalizácia počíta s výsadbou 55 pagaštanov konských, ktoré budú dva až trikrát väčšie ako súčasné jedince a budú chránené proti mechanickému poškodeniu.

Prešov 31. júla (TASR) - Mesto Prešov pokračuje v príprave kompletnej obnovy a revitalizácie zelenej plochy v Záhrade umenia a na Kmeťovom stromoradí s celkovou rozlohou 1,3 hektára. V spolupráci s architektonickým ateliérom tam chce vytvoriť zelenú a multifunkčnú oddychovú zónu, ktorá bude slúžiť nielen na relax, ale aj na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Revitalizácia počíta s výsadbou 55 pagaštanov konských, ktoré budú dva až trikrát väčšie ako súčasné jedince a budú chránené proti mechanickému poškodeniu. Súčasťou projektu je aj plocha mestského opevnenia, ktorá je pamiatkovou rezerváciou. Cieľom mesta je obnoviť sadovnícke úpravy pochádzajúce z 19. storočia s maximálnym ohľadom na pôvodnú kompozíciu zelene.

"Medzi hradobný a parkánový múr v Záhrade umenia bude v šírke 1,5 metra vysadený pestrofarebný lem z trvaliek, nízkych kríkov a okrasných tráv v dvoch výškových úrovniach. Zostatok plochy vyplní mačinový trávnik. Okrem toho bude Gymnáziu na Konštantínovej ulici a v uzávere Záhrady umenia vysadená bariéra z popínavých drevín. Výsadba je navrhnutá tak, aby v jednotlivých kompozíciách podporila rytmus, kontrast a hru svetla a tieňa," priblížil Tomek s tým, že vysadené budú bežné dreviny doplnené o botanicky, dekoratívne či farebne zaujímavé exempláre.

Trávnik bude podľa jeho slov založený z predpestovaných trávnych kobercov mačín s výnimkou trávnika s lúčnymi kvetinami, pričom sa plne rešpektuje jeho súčasná rozloha. Zároveň dôjde k odstráneniu poškodených a chorých drevín.

"Mesto má k dispozícii dendrologický posudok a podrobnú inventarizáciu drevín z roku 2019, ktorá bola zrealizovaná s cieľom posúdiť zdravotno-biologický stav a kompozičnú vhodnosť jednotlivých drevín. Podľa výsledkov inventarizácie vykazuje viacero drevín poškodenie, prípadne ohrozuje národnú kultúrnu pamiatku - hradobný múr," vysvetlil Tomek.

Ako povedal, revitalizácia Záhrady umenia a stromoradia preto zahŕňa aj nový návrh výrubu iba 15 drevín, ktoré ohrozujú desiatky zdravých stromov a v prípade nepriaznivého počasia a silného vetra môžu predstavovať priame nebezpečenstvo pre ľudí. Namiesto nich bude vysadených 55 kusov nových päťmetrových zdravých pagaštanov a jedna nová lipa.