Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Prešove zrekonštruovali cestu na ulici Za Kalváriou

Ilustračné foto Foto: TASR

Rekonštrukciu zrealizovala Správa a údržba komunikácií mesta Prešov.

Prešov 15. júna (TASR) - Do predbežného užívania odovzdalo mesto Prešov cestu na ulici Za Kalváriou, ktorá prešla kompletnou rekonštrukciou. Pribudla tu nová dažďová kanalizácia, nový asfalt a moderné verejné osvetlenie. Aktuálne je ešte potrebné osadiť zvislé dopravné značenie. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Rekonštrukcia sa začala podľa jeho slov v decembri 2020 frézovaním starého povrchu vozovky. "Súčasťou prác na ceste bola úplná rekonštrukcia dažďového potrubia, ktoré je dimenzované tak, aby odvádzalo dažďové zrážky z povrchu hlavnej a vedľajších vetiev komunikácie.

Bolo zrealizované taktiež nevyhnutné zvýšenie únosnosti zemného telesa cementovou vrstvou a drenáž zemného telesa, keďže pôvodná cesta túto nevyhnutnosť nemala,"
uviedol Tomek.

Okrem toho boli do zeme umiestnené chráničky pre operátora, internetového providera a 34 stĺpov verejného osvetlenia. Taktiež boli osadené nové obrubníky a položený nový asfalt v celom profile v dĺžke 1138 metrov.

"Išlo o náročnú rekonštrukciu, ktorá bola združenou investíciou mesta Prešov a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Keďže cesta je veľmi úzka, práce si vyžiadali aj množstvo obmedzení, a preto sa chcem obyvateľom z tejto lokality poďakovať za trpezlivosť. Verím, že s výsledkom budú všetci spokojní a nová cesta bude ľuďom slúžiť dlhé roky," povedala primátorka mesta Andrea Turčanová.

Rekonštrukciu zrealizovala Správa a údržba komunikácií mesta Prešov. "Náklady na rekonštrukciu, ktoré hradí mesto Prešov, predstavujú 634.000 eur s DPH. Kompletná modernizácia osvetlenia bola zrealizovaná za 77.000 eur s DPH. Asfalt na ceste položila NDS na vlastné náklady," uviedol Tomek s tým, že rekonštrukcia cesty bola realizovaná v čase, keď už táto komunikácia nebola potrebná na stavbu diaľničného obchvatu, konkrétne objektov pred tunelom. Ukončenie prác však podľa neho ovplyvnilo aj časové a kapacitné skoordinovanie sa s NDS.