Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Prešovskí mestskí poslanci sa budú zaoberať parkovaním

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Zachar

Poslanci sa budú venovať aj návrhu na zrušenie združenia Lapanč.

Prešov 23. februára (TASR) – Zmenami vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní, ako aj plánom opráv a údržbou mestských komunikácií sa budú v stredu (24. 2.) zaoberať prešovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní. Na programe majú okrem iného i schválenie investície obchodnej spoločnosti Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) a viaceré majetkové prevody. Zasadnutie sa uskutoční formou videokonferencie.

Poslanci budú schvaľovať viaceré zmeny vo VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Prešov. Budú tiež rozdeľovať sumu 800.000 eur, ktorá je v rozpočte schválená na opravu a údržbu mestských komunikácií.

Zaoberať sa budú i žiadosťou DPMP o súhlas s vypracovaním projektovej dokumentácie na projekt modernizácie údržbovej základne trolejbusov a výstavby meniarne. Obstarávacia cena je približne 890.000 eur bez DPH. Projektová dokumentácia má byť z 95 percent financovaná z európskych fondov a zvyšok dá zo svojich zdrojov DPMP.

Na programe sú i viaceré majetkové prevody. Jeden z nich sa týka výkupu pozemkov v súvislosti s aktuálnou rekonštrukciou Jarkovej ulice.

Poslanci sa budú venovať i návrhu na zrušenie združenia Lapanč. Bolo založené v roku 2004 na účel riešenia problematiky nakladania s komunálnym odpadom v rámci spolupráce miest Prešov a Veľký Šariš. Pozemok združenia vo Veľkom Šariši mal slúžiť na vybudovanie technológie pre zhodnocovanie odpadov. Následne mesto Veľký Šariš v minulom roku zaslalo mestu Prešov uznesenie mestského zastupiteľstva, ktorým poslanci schválili podniknutie krokov k ukončeniu a vysporiadaniu združenia Lapanč.

"Na to prebehlo stretnutie zakladateľov združenia, kde primátor mesta Veľký Šariš potvrdil, že mesto nemá záujem využiť dotknutý pozemok na účely odpadového hospodárstva, čím samotná podstata existencie združenia v tomto momente nemá svoje opodstatnenie," uvádza radnica v materiáloch na stredajšie (24. 2.) rokovanie poslancov.