Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Majerský vyzýva na odmietnutie kupovania voličských hlasov

Na archívnej snímke Milan Majerský Foto: TASR - Oliver Ondráš

Kandidát na prešovského župana uviedol, že už teraz má avíza, že v niektorých osadách pod Tatrami sa o takejto možnosti "obchodu" hovorilo.

Prešov 22. septembra (TASR) – Kandidát na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v jesenných voľbách Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) vyzýva všetkých kandidátov na predsedov vyšších územných celkov (VÚC), aby podpísali Kódex kandidáta na predsedu samosprávneho kraja, a tým sa zaviazali, že odmietnu akúkoľvek formu kupovania voličských hlasov. Zároveň že budú spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní v prípade indícií, ktoré by takémuto konaniu nasvedčovali. Odmietnu tiež akúkoľvek spoluprácu s fyzickými alebo právnickými osobami, ktoré by im takúto „pomoc“ ponúkali.

Majerský o tom informoval dnes na tlačovom brífingu v Prešove. Ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol, že v minulosti pri voľbách do rôznych orgánov dochádzalo k zneužívaniu niektorých sociálnych skupín, najmä v rómskych osadách. Niektorí politici sa podľa neho snažili získať ich priazeň a kúpiť si ich hlas buď za peniaze, alebo získaním inej materiálnej výhody. Majerský uviedol, že už teraz má avíza, že v niektorých osadách pod Tatrami sa o takejto možnosti "obchodu" hovorilo. Priame dôkazy však nemá. Preto sa obracia na kandidátov, aby svojím podpisom pod kódex verejne deklarovali, že im ide o slobodný, čestný a demokratický priebeh volieb. Text kódexu začínajú distribuovať v týchto dňoch.

„Ide o Kódex predsedu samosprávneho kraja, ale záleží mi na tom, aby aj tí, ktorí kandidujú na post poslanca samosprávneho kraja, nešli týmto spôsobom vyhrať voľby, že si kúpia rómsky hlas, alebo aj hlas akéhokoľvek voliča, ale aby sa zápasilo o hlas voliča čestne, spravodlivo. Iba vtedy môžeme zaručiť to, že tieto voľby prebehnú demokraticky. Som o tom presvedčený, že v minulosti bol rómsky hlas zneužívaný,“ povedal Majerský.

Priebežne bude zoznam kandidátov, ktorí podpíšu kódex, zverejňovať. Majerský ďalej uviedol, že vo svojom volebnom tíme má aj Róma, a preto vie, ako to v minulosti v osadách v rámci kampane prebiehalo. Počas novembrových volieb bude mať jeho tím aktivistov v teréne a vo viacerých rómskych osadách budú dozerať na regulárny priebeh volieb.

O post predsedu PSK sa okrem Majerského uchádza 11 kandidátov. Predsedom PSK chce byť František Bednár z Popradu (Nezávislosť a Jednota), Pavol Gašper z Popradu (nezávislý), Ján Garaj z Prešova (nezávislý), Andrej Gmitter z Bardejova (nezávislý), súčasný predseda PSK Peter Chudík zo Záborského (Smer-SD), Eduard Markovič z Popradu (nezávislý), Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou (ĽSNS), František Oľha z Prešova (Šanca), Miroslav Škvarek zo Svitu (SNS), Milan Šteiner z Prešova (Strana zelených Slovenska) a Jozef Šváč z Prešova (Nový parlament).

Funkciu predsedu VÚC v Prešovskom kraji doteraz vykonával len súčasný predseda Chudík. Ten vedie samosprávny kraj 16 rokov, od vzniku krajských samospráv.