Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Prešove nemienia tolerovať nelegálne príbytky, odstránili dve osady

Neprispôsobiví občania sa snažili založiť za obchodným centrom na Sídlisku Sekčov v Prešove nelegálne príbytky. Na miesto znášali aj odpad u kontajnerov pri obchodnom stredisku. Viaceré miesta kontrolujú mestskí policajti a v prípade potreby nekompromisne zasiahnu. Foto: TASR/Polícia

Po tom, ako mesto vysťahovalo nelegálnych obyvateľov a neplatičov z niekoľkých mestských sociálnych bytov, mieni si posvietiť aj na verejné priestranstvá.

Prešov 6. augusta (TASR) – Prešovská radnica sa rozhodla razantnejšie konať voči sociálne neprispôsobivým ľuďom, ktorí sa snažia budovať si nelegálne príbytky na území mesta. Po tom, ako mesto vysťahovalo nelegálnych obyvateľov a neplatičov z niekoľkých mestských sociálnych bytov, mieni si posvietiť aj na verejné priestranstvá.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová dnes informovala, že mestské priestranstvá a verejne dostupné miesta monitorujú príslušníci mestskej polície a v prípade, že objavia takéto provizórne usadlosti, budú postupovať nekompromisne.

Mesto sa obáva, že práve vytváranie takýchto provizórnych prístreškov, kde sa koncentruje postupne stále viac ľudí, je predpokladom na vznik nelegálnej osady na cudzích pozemkoch a tomu chce jednoznačne zabrániť.

Odstránili dve osady na Sekčove

V tejto súvislosti minulý týždeň odstránili dve nelegálne osady, ktoré si skupinka sociálne neprispôsobivých ľudí vytvorila v blízkosti obchodného domu na sídlisku Sekčov.

Neprispôsobiví občania sa snažili založiť za obchodným centrom na Sídlisku Sekčov v Prešove nelegálne príbytky. Na miesto znášali aj odpad u kontajnerov pri obchodnom stredisku. Viaceré miesta kontrolujú mestskí policajti a v prípade potreby nekompromisne zasiahnu.
Foto: TASR/Polícia
"Išlo o dve viac ako desaťčlenné skupiny, ktoré si jednak vytvorili nelegálne prístrešky z kartónu a dreva, a rovnako znečisťovali okolie vyberaním odpadkov z kontajnerov v blízkosti obchodného domu," uviedol náčelník Mestskej polície (MsP) Ján Andrejko. Dodal, že osoby, ktoré sa tu zdržiavali, policajti požiadali, aby si zobrali svoje veci a opustili priestor. "Následne boli pristavené kontajnery a tento nelegálny prístrešok bol vyprataný a odstránený. Z miesta boli odvezené dva plné kontajnery odpadu," spresnil náčelník po zásahu.

Mesto eviduje podobné lokality so zvýšeným pohybom asociálnych občanov najmä na Sekčove pri obchodných domoch, ktoré sú však pravidelne monitorované príslušníkmi MsP, aby nedochádzalo k porušovaniu zákona či obťažovaniu okolia.

"Snaha asociálnych a neprispôsobivých občanov vybudovať v Prešove čierne osady nenašla pochopenie ani v meste, ani u mestskej polícii, ani v Technických službách mesta Prešov," uzavrel primátor Pavel Hagyari.