Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prešovská nemocnica má obsadenú tretinu lôžok pre pacientov s COVID-19

Budova Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, archívne foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

V nemocnici stále platí zákaz návštev.

Prešov 18. mája (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove má k utorku na 33 percent obsadené lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19. Celkovo je pre nich v nemocnici vyčlenených 120 lôžok.

Ako pre TASR uviedol riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník, na COVID oddelení je hospitalizovaných 31 pacientov. Z nich 29 sú pozitívne testovaní a dvaja suspektní. Dvaja pozitívne testovaní pacienti sú hospitalizovaní na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Obaja sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Na covidovej jednotke intenzívnej starostlivosti sú siedmi pozitívne testovaní pacienti.

V nemocnici stále platí zákaz návštev. Od piatka (14. 5.) sa zákaz nevzťahuje na návštevy kňazov s cieľom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim a návštevy u osôb, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť, sú ťažko choré alebo umierajúce.

Ďalej sa zákaz nevzťahuje na osoby, ktoré boli zaočkované druhou dávkou mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od podania uplynulo viac ako 14 dní. Rovnako osoby, ktoré boli zaočkované prvou dávkou vektorovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pred viac ako štyrmi týždňami a ľudia, ktorí sú viac ako 14 dní po prvej dávke očkovania mRNA alebo vektorovou vakcínou, ak bola prvá dávka očkovania podaná do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Medzi výnimky patria i ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami a osoby, ktoré sa pri vstupe do zariadenia preukážu negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín, alebo negatívnym výsledkom antigénového testu nie starším ako 24 hodín.