Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

O členstvo v komisiách prešovského zastupiteľstva sa uchádza 157 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najmladší spomedzi uchádzačov má 18, najstarší 72 a priemerný vek uchádzačov je 48 rokov. Všetkých komisií je deväť.

Prešov 9. marca (TASR) - Celkovo 157 ľudí sa uchádza o miesta členov neposlancov v jednotlivých komisiách Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove. Ako na tlačovej konferencii uviedol primátor František Oľha, systém nového mechanizmu výberu má prispieť k vyššej transparentnosti a odbornosti.

"Spôsob, akým sa v minulosti kreovali komisie MsZ, v nás dlhodobo vytváral nedôveru niekedy v rozhodnutiach, ale hlavne v odbornosť týchto komisií. Preto poslanecký klub, ktorý ma podporoval vo voľbách a kolegovia poslanci, ktorí zdieľajú moje názory na túto tému, prišli s návrhom a spoločne sme vypracovali systém transparentných výberových konaní do komisií MsZ pre neposlancov," povedal Oľha.

Najmladší spomedzi uchádzačov má 18, najstarší 72 a priemerný vek uchádzačov je 48 rokov. Všetkých komisií je deväť. "Štandardne majú piatich členov poslancov. Počet neposlancov nesmie byť väčší ako poslancov. Komisia môže mať ľubovoľný počet členov," priblížil Oľha.

Najväčší záujem je o členstvo v komisii pre školstvo a šport, 35 uchádzačov. Naopak, najmenší záujem je o členstvo v komisii pre disponovanie s majetkom mesta. Najčastejšie nominujúci navrhovateľ je poslanec Richard Dubovický, ktorý je zároveň aj predkladateľom návrhu.

Ako povedal viceprimátor Prešova Richard Drutarovský, proces výberu bol nastavený tak, že nominant musí mať aj nominujúci subjekt. V niektorých prípadoch ide o organizácie, pôsobiace v meste. Každá komisia má svoju výberovú komisiu, ktorú tvoria jej členovia - poslanci. Ďalšími členmi sú nominant primátora a sekretár komisie. "Pravidlá, ako má každá výberová komisia dospieť k nejakému názoru, je ponechaný na nej," dodal Drutarovský.

O voľbe členov neposlancov budú poslanci rozhodovať na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.