Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Prešove bude svätá omša na pamiatku obetí výbuchu plynu v bytovke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na celoštátny lockdown bude svätá omša bez účasti verejnosti. Priamy prenos bude možné sledovať online prostredníctvom Youtube kanála farnosti sv. Mikuláša v Prešove.

Prešov 5. decembra (TASR) - Bohoslužbou v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove si v pondelok (6. 12.) uctia pamiatku obetí výbuchu plynu v bytovke na Mukačevskej ulici, ku ktorému došlo v decembri 2019. Svätú omšu bude možné sledovať naživo prostredníctvom online prenosu. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

"Na Mukačevskej ulici došlo 6. decembra 2019, krátko popoludní, k výbuchu plynu vo výškovom bytovom dome, v dôsledku ktorého vznikol rozsiahly požiar. Nebývalá tragédia si vyžiadala životy ôsmich ľudí, ktorým bude v deň druhého výročia tejto smutnej udalosti venovaná bohoslužba," uviedol Tomek.

Ako ďalej povedal, aj po dvoch rokoch sa vynárajú smutné spomienky na osudný deň, keď sa v Prešove zastavil čas.

"Hasiči z horiaceho 12-poschodového paneláku, v ktorom výbuch úplne zničil schodisko, zachránili 39 ľudí. Aj napriek veľkej snahe všetkých záchranných zložiek si však výbuch bytovky na Mukačevskej 7 vyžiadal osem životov," priblížil Tomek.

Svätú omšu odslúži v pondelok o 12.00 h dekan Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek. Bohoslužba bude spojená s pietnou spomienkou na obete výbuchu. Vzhľadom na celoštátny lockdown bude svätá omša bez účasti verejnosti. Priamy prenos bude možné sledovať online prostredníctvom Youtube kanála farnosti sv. Mikuláša v Prešove.

"Všetkých, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť online prenosu svätej omše, pozývame k individuálnej tichej spomienke v predvečer výročia tragédie," dodal Tomek.