Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prešovčania sa môžu zbaviť starých domácich spotrebičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Spotrebiče treba pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku.

Prešov 9. septembra (TASR) - Počas celého roka môžu ľudia Prešove bezplatne odovzdať veľké a ťažké spotrebiče najmä zo skupiny takzvanej bielej techniky. Prvý odvoz sa uskutoční v sobotu 26. septembra.

"Veľké spotrebiče majú ľudia zvyčajne problém naložiť do auta a zaviezť na zberný dvor, pretože sú ťažké a do bežného osobného auta sa často ani nezmestia. Ľudia sa tak budú môcť pohodlne, ekologicky a zadarmo zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr, ale aj varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, mikrovlniek či vysávačov. Ak nahlásia do zberu aspoň jeden väčší spotrebič, spolu s ním mu odvezú aj iné menšie spotrebiče," uviedla PR manažérka Združenia výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu, Envidom, ktoré odvoz zabezpečuje, Jana Nahálková s tým, že v deň zberu je potrebné staré spotrebiče vyložiť do vchodu bytovky alebo za bránu domu a zamestnanci Envidomu obyvateľom zatelefonujú alebo zazvonia na zvonček.

Spotrebiče treba pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. Pri ich odovzdávaní treba dbať aj na ďalšie ochranné opatrenia, akými sú používanie rúšok a rukavíc.

"Je dôležité, aby obyvatelia spotrebiče nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim tak dostať nelegálni zberači, ktorí ich nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok rozobraného spotrebiča porozhadzujú po okolí, čím vytvoria čierne skládky," vysvetlila Nahálková a doplnila, že zber televízorov a monitorov sa týmto spôsobom nezabezpečuje. Odporúčajú ich odniesť na zberný dvor.

Bezplatný odvoz si môžu ľudia objednať prostredníctvom webstránky www.zberelektroodpadu.sk. Uzávierka objednávok je však najneskôr dva dni pred zberom.