Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ocenenie Krídla túžby získala aj prešovská Barlička

Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 27 zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytujú služby pre 2538 prijímateľov sociálnej pomoci.

Prešov 19.októbra (TASR) – Prešovský samosprávy kraj (PSK) aj tento rok ocenil prácu jednotlivcov a organizácií, ktoré sa svojou činnosťou významne podieľajú na skvalitňovaní poskytovania sociálnych služieb v regióne.

Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo vo štvrtok (18.10.) počas koncertu v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove.

Hovorkyňa PSK Veronika Fizteková informovala TASR, že o udelení ocenenia Krídla túžby v troch kategóriách rozhodli členovia Komisie sociálnej pri Zastupiteľstve PSK.

Za výnimočnú kvalitu poskytovania služieb klientom so zdravotným postihnutím a ich rodinám sa komisia rozhodla udeliť cenu Občianskemu združeniu Barlička z Prešova, ktoré v tejto oblasti pôsobí už niekoľko rokov.

"Je to pre nás významné ocenenie, povzbudenie a určite i záväzok, aby sme pokračovali v práci s ľuďmi, ktorí to najviac potrebujú. Tá činnosť je stále rozsiahlejšia, je však pozitívne, že záujem o ňu rastie, čo nám umožňuje poskytovať služby desiatkam klientov," povedala pre TASR predsedníčka Občianskeho združenia Barlička Anna Kvokačková. Dodala, že združenie prevádzkuje denný stacionár, materské centrum, centrum voľného času, praktickú školu a domov sociálnych služieb.

Regionálna samospráva ocenila v kategórii zamestnanec zo zariadenia sociálnych služieb Lýdiu Forbergerová z Domova sociálnych služieb (DSS) Ľubica, ktorá už 22 rokov pomáha deťom v krízovom stredisku v Kežmarku.

Cenu, ktorá znázorňuje okrídlenú barlu v žltom srdci udelili aj prijímateľovi sociálnych služieb Alexandrovi Makulovi z Centra sociálnych služieb (CSS) Pod Tatrami v Batizovciach, ktorý pracuje ako opatrovateľ a je držiteľom bronzovej medialy zo špeciálnej olympiády.

Podľa predsedu PSK Petra Chudíka je práca v sociálnej sfére veľmi náročná a zložitá. Preto chcú morálne oceniť tých najúspešnejších a najšikovnejších v sociálnych službách v Prešovskom samosprávnom kraji, bez ohľadu na to, kto je zriaďovateľom zariadenia.

Prešovskému záverečnému galakoncertu predchádzalo päť regionálnych koncertov, ktoré sa konali v  Prešove, Osadnom, Tovarnom, Kalinove a v Spišskom Podhradí. Počas týchto programov vystúpilo 370 klientov zo 34 zariadení. Na každom lokálnom koncerte hodnotiaca komisia vybrala jedno zariadenie, ktoré s pripraveným programom vystúpilo na slávnostnom odovzdávaní cien v DJZ.

Hovorkyňa pripomenula, že PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 27 zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytujú služby pre 2538 prijímateľov sociálnej pomoci. Pracuje v nich 1469 zamestnancov. Okrem nich sú na území kraja aj ďalšie takéto zariadenia, ktoré majú súkromných či cirkevných zriaďovateľov.