Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prešov pokračuje v projekte na podporu opatrovateľskej služby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cieľom je podpora poskytovania opatrovateľskej služby v domácom prostredí, teda v prirodzenom prostredí občanov, ktorí sú prijímateľmi opatrovateľskej služby.

Prešov 25. decembra (TASR) - Mesto Prešov pokračuje v realizácii projektu na podporu opatrovateľskej služby. Je doň zapojených 50 opatrovateliek a opatrovateľov. Projekt radnica začala realizovať začiatkom decembra 2021. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Ako povedala, cieľom je podpora poskytovania opatrovateľskej služby v domácom prostredí, teda v prirodzenom prostredí občanov, ktorí sú prijímateľmi opatrovateľskej služby, s úsilím o zlepšenie kvality ich života.

"Zámerom je predchádzanie tomu, aby boli občania mesta Prešov odkázaní na pobytové sociálne služby a boli akceptované ich prirodzené potreby. Projekt zároveň prispieva k udržaniu zamestnanosti v meste Prešov, a to predovšetkým v súčasnom období nepriaznivej ekonomickej situácie z dôvodu zvyšovania cien energií a s tým súvisiaceho zvyšovania nákladov na životnú úroveň," povedala Šitárová.

Mesto zároveň eviduje nedostatok zamestnancov na úseku opatrovateľskej služby, kde je podmienkou splnenie kvalifikačných predpokladov. "V súčasnosti ku koncu roka poskytovalo opatrovateľskú službu 75 opatrovateliek a opatrovateľov a mesto pritom v priebehu roka eviduje viac ako 160 prijímateľov," priblížila Šitárová.

Celková výška oprávnených výdavkov v rámci projektu je 499.200 eur s predpokladaným termínom jeho ukončenia v novembri 2023. Realizuje sa s podporou z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.