Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prešov pozná víťaza verejného obstarávania na výstavbu štadióna

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Spoločnosť Futbal Tatran Aréna ukončila proces hodnotenia ponúk v rámci verejného obstarávania na prvú a druhú etapu výstavby nového futbalového štadióna III. kategórie UEFA.

Prešov 24. januára (TASR) - Mesto Prešov sa priblížilo k výstavbe nového futbalového štadióna. Víťazom verejného obstarávania na výstavbu štadióna Futbal Tatran Aréna je spoločnosť AVA-stav. Návrh zmluvy bude predložený na rokovanie do mestského aj krajského zastupiteľstva. Následne bude predložená žiadosť o stanovisko na Protimonopolný úrad SR. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Terézia Rácová.

Spoločnosť Futbal Tatran Aréna ukončila proces hodnotenia ponúk v rámci verejného obstarávania na prvú a druhú etapu výstavby nového futbalového štadióna III. kategórie UEFA. Postaviť by ho mala spoločnosť AVA-stav, ktorá sa stala víťazom oboch častí verejného obstarávania.

"Dobrou správou je, že už poznáme víťaza verejného obstarávania a taktiež, že vysúťažená cena je nižšia ako predpokladaná hodnota zákazky. Vďaka tomu môžeme pristúpiť k ďalším nevyhnutným krokom a rokovaniam, ktoré budú náročné, ale verím, že povedú k úspešnej výstavbe futbalového štadióna," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Prvá etapa výstavby zahŕňa napríklad realizáciu hlavnej tribúny, hracej plochy, zemné práce a základy stožiarov osvetlenia, vstupných brán a turniketov, zemné práce a základy vstaviek – tribúna B, C, D, energobloku, vykurovania trávnika, ako aj parkoviska na Čapajevovej ulici.

Víťazná ponuka na prvú etapu výstavby novej futbalovej arény je vo výške 16.381.973,04 eura bez DPH, pričom je podľa radnice nižšia o 109.286,96 eura bez DPH v porovnaní s predpokladanou hodnotou zákazky. Lehota výstavba je 12 mesiacov od prevzatia staveniska.

Druhá etapa výstavby zahŕňa realizáciu tribúny B, C, D, stožiare osvetlenia, vstavky tribúny B, C, D, verejné osvetlenie, úpravy parkoviska na Björnsonovej ulici, oporného múra, oplotenia, vnútornej komunikácie, drobnej architektúry a sadových úprav.

Víťazná ponuka na druhú etapu výstavby nového futbalového štadióna je vo výške 4.828.236,96 eura bez DPH, pričom je podľa radnice nižšia o 373.734,04 eura bez DPH v porovnaní s predpokladanou hodnotou zákazky. Lehota výstavby je šesť mesiacov od prevzatia staveniska.

Poslanci mestského zastupiteľstva a Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja budú rokovať o schválení uzavretia oboch zmlúv a zároveň rozhodnú o financovaní prvej etapy výstavby štadióna. Následne spoločnosť Futbal Tatran Aréna bude môcť podpísať zmluvu s víťazom verejného obstarávania. Zmluva na prvú etapu však nadobudne účinnosť až po posúdení a doručení stanoviska Protimonopolného úradu SR k ad hoc štátnej pomoci. Následne dôjde k odovzdaniu staveniska zhotoviteľovi.

Nový futbalový štadión bude mať kapacitu takmer 6500 divákov. Hlavná tribúna štadióna bude jedinečná svojím architektonickým prevedením, pretože nebude kopírovať žiadnu inú futbalovú arénu v rámci Európy a tým bude príznačná pre mesto Prešov.