Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Primátor maďarského Debrecína prejavil záujem o partnerstvo s Prešovom

Prešov, ilustračné foto. Foto: TASR

Prešov a Debrecín dokonca majú aj rovnaké partnerské mesto – izraelský Rishon Lezion.

Prešov 30. novembra (TASR) – Prešovská primátorka Andrea Turčanová prijala vo štvrtok na radnici primátora maďarského mesta Debrecín Lászlóa Pappa i tamojšieho gréckokatolíckeho arcibiskupa metropolitu Fülüpa Kocsisa. Hovorili o možnosti zintenzívnenia vzájomných vzťahov.

Turčanová uviedla, že medzi oboma mestami je veľa podobností. Prešov aj Debrecín sú totiž významnými centrami regiónov, obe získali výsadu slobodného kráľovského mesta, v oboch pôsobia univerzity a majú aj zaujímavú priemyselnú produkciu. Kocsis podotkol, že Prešov a Debrecín sú si podobné aj tým, že v nich sídlia viaceré biskupstvá.

Prešov a Debrecín dokonca majú aj rovnaké partnerské mesto – izraelský Rishon Lezion.

"Sme radi, že Prešov má rozvinutú spoluprácu s Nyíregyházou v Maďarsku, no radi by sme boli, keby sa otvorila aj spolupráca s Debrecínom," vyslovil svoje želanie Papp. Ako prvý krok k prehĺbeniu spolupráce pozval Turčanovú na návštevu tohto druhého najväčšieho maďarského mesta.

Maďarská delegácia je na návšteve prešovského gréckokatolíckeho arcibiskupstva, na radnici ju preto sprevádzal prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak so svojou delegáciou.