Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Prešove zriadili pre referendum námietkovú kanceláriu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom kancelárie je podľa hovorkyne zabezpečiť, aby údaje v zoznamoch oprávnených občanov na hlasovanie v referende zodpovedali skutočnosti.

Prešov 20. januára (TASR) – Mesto Prešov informuje v týchto dňoch obyvateľov o mieste a čase konania referenda o rodine a zároveň zriaďuje aj námietkovú kanceláriu. V súvislosti s referendom je na území mesta vytvorených 50 okrskov na hlasovanie i na sčítanie hlasov.

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, na účasť na referende vyzýva aj primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá považuje tento akt za významný prvok priamej účasti občanov na rozhodovaní o dôležitých otázkach pre našu spoločnosť. "Ide o významný občiansky prvok demokratickej spoločnosti, preto považujem za dôležité, aby sa Prešovčania na referende zúčastnili a využili aj túto možnosť participácie," uviedla primátorka.

Na Mestskom úrade v Prešove, na Jarkovej ulici na prvom poschodí, bola zároveň zriadená aj námietková kancelária. Jej cieľom je podľa hovorkyne zabezpečiť, aby údaje v zoznamoch oprávnených občanov na hlasovanie v referende zodpovedali skutočnosti. Každý volič si môže overiť v námietkovej kancelárii, či je zapísaný v zozname oprávnených občanov na hlasovanie v referende, môže požadovať doplnenie údajov alebo vykonanie opráv.

"Oprávnený občan na hlasovanie v referende, ktorý nebude môcť hlasovať v okrsku, v ktorom je zapísaný do zoznamu oprávnených občanov na hlasovanie v referende, môže požiadať mesto Prešov, Mestský úrad v Prešove o vydanie hlasovacieho preukazu. Hlasovacie preukazy sa vydávajú v úradných hodinách. Posledný deň na jeho vybavenie je štvrtok 5. februára. Miestom vydávania hlasovacích preukazov je Kancelária prvého kontaktu na Jarkovej ulici," uviedla hovorkyňa mesta Prešov.

Referendum vyhlásil prezident SR Andrej Kiska na 7. februára 2015 a občania v ňom budú hlasovať o troch otázkach. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, či súhlasia, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie detí a ich následná výchova a či sú za to, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania.