Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Envirorezort: Na riešení problému soľanky majú rezorty spolupracovať

Na archívnej snímke z 16. júna 2022 minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

V prípade vytekania soľanky z vrtov v lokalite Solivar ide podľa rezortu hospodárstva o dôsledok priemyselnej činnosti z minulosti, ktorá sa v súčasnosti nevykonáva.

Prešov 7. júla (TASR) - Inštitúcie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR budú pripravené poskytnúť okamžitú súčinnosť v prípade potreby v súvislosti s riešením problému s vytekajúcou soľankou z vrtov v mestskej časti Prešova, Solivar. Tvrdí to envirorezort, ktorý zároveň dodáva, že nie je v tejto veci kompetentný a dobývacie a banské priestory patria pod Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Na hroziacu ekologickú katastrofu v stredu (6. 7.) upozornila primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá na mieste zvolala pracovné rokovanie.

"Aj keď MŽP nie je v danej veci kompetentným orgánom, je pripravené poskytovať MH plnú súčinnosť. MŽP je presvedčené, že optimálne riešenie situácie vznikne ako výsledok vzájomných rokovaní rezortov hospodárstva a pôdohospodárstva," uviedlo pre TASR tlačové oddelenie MŽP. Deklaruje, že inštitúcie envirorezortu budú pripravené poskytnúť okamžitú súčinnosť v prípade potreby. "Ministerstvo situáciu sleduje v takom rozsahu, aby znečistenie neohrozilo neďaleký potok," podotkli z tlačového oddelenia.

V prípade vytekania soľanky z vrtov v lokalite Solivar ide podľa rezortu hospodárstva o dôsledok priemyselnej činnosti z minulosti, ktorá sa v súčasnosti nevykonáva. Jej pôvodný prevádzkovateľ zanikol a súčasný majiteľ vrtov je nečinný.

"V takýchto prípadoch sa následky riešia v režime sanácie environmentálnej záťaže. Rezort hospodárstva bol v tejto veci MŽP SR oslovený s požiadavkou na návrh technického riešenia, ktoré im bolo doručené 22. júna. V ďalšej fáze by MŽP malo vyhlásiť a riešiť lokalitu ako ekologickú záťaž,"
skonštatoval rezort hospodárstva.

Mesto Prešov opakovane upozorňuje na problémy na ložisku soli Prešov – Soľná Baňa, keďže nejde len o potenciálnu, ale reálnu hrozbu. V dobývacom priestore Prešov I – Solivary dochádza k výtokom soľanky z jednotlivých vrtov na povrch. Dobývací priestor sa navyše nachádza pri obytnej zóne, preto je podľa radnice nevyhnutné túto situáciu naliehavo a urgentne riešiť.

Dlhodobým prehliadaním a neriešením problému zo strany štátu sa stav neustále zhoršuje a mestu hrozí podľa primátorky Turčanovej ekologická havária. V dobývacom priestore Prešov I - Solivary sa od roku 2010 nevykonáva žiadna banská činnosť.