Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Prešov schválil kompenzáciu časti nákladov za odídencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Cieľom je podľa hovorkyna mesta pokryť náklady, súvisiace s rýchlou reakciou samosprávy na potreby skupiny utečencov s dočasným útočiskom, ktorí prišli na Slovensko v období marca až novembra 2022.

Prešov 7. júna (TASR) - Mestu Prešov schválili príspevok vo výške 2.815.800 eur ako kompenzáciu časti nákladov za odídencov z Ukrajiny. Radnica uspela so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) od ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) v rámci prioritnej osi Fast Care Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Tá bola zameraná na riešenie migračných výziev v dôsledku vojenskej agresie voči Ukrajine. Na webstránke o tom informuje hovorkyňa mesta Terézia Rácová.

Cieľom projektu je podľa jej slov pokryť náklady, súvisiace s rýchlou reakciou samosprávy na potreby skupiny utečencov s dočasným útočiskom, ktorí prišli na Slovensko v období marca až novembra 2022.

"Ide o zmiernenie dopadu utečeneckej krízy a čiastočnú kompenzáciu nákladov, ktoré vznikli v súvislosti s realizovanými opatreniami, ktoré pomohli pri poskytovaní núdzovej podpory, pokrývajúcej základné potreby ľudí, utekajúcich pred ruskou inváziou na Ukrajine. Medzi tieto potreby patrí prístup k službám, ako je dočasné ubytovanie, dodávky potravín a vody či zdravotnícka starostlivosť," uviedla Rácová.

Ako povedala, v tomto prípade pôjde o bežný príjem rozpočtu, ktorý sa využije na prevádzku a správu mesta, a rovnako aj na ďalšiu činnosť na riešenie migračnej krízy, keďže výdavky v súvislosti s tým stále rastú.

"Prioritou je však zamerať sa najmä na rozvojové programy, ktoré by mestu Prešov a Prešovčanom do budúcna uľahčili život," dodala Rácová s tým, že zmluva o poskytnutí NFP medzi mestom Prešov a MIRRI nadobudla účinnosť 2. júna.