Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prešov spoplatní všetky cintoríny

Ilustračné foto Foto: TASR

Mesto chce zaviesť jednotný systém pre všetkých osem cintorínov. Utŕžené peniaze majú byť použité na zveľaďovanie miest posledného odpočinku.

Prešov 15. októbra (TASR) – Prešovská radnica pripravuje verejnú vyhlášku, ktorá sa bude týkať poplatkov za hrobové miesta. Technické služby mesta Prešov (TSMP) spravujú dovedna osem cintorínov, poplatky za hroby sa však vyberajú len na Hlavnom mestskom cintoríne, v Solivare a Nižnej Šebastovej. To by sa malo novou vyhláškou zmeniť a platiť sa má za všetky hroby, čo umožňuje platná legislatíva.

Výkonný riaditeľ TSMP Jozef Višňovský vysvetlil, že cintoríny Dúbrava, Kalvária, Šalgovík, Zlatobanský a Soľnobanský sú charakterizované ako uzatvorené a pochovávalo sa tu v ojedinelých prípadoch, len do existujúcich hrobových miest.

Cieľom tejto vyhlášky je, podľa riaditeľa, zosúladiť parametre pre všetky cintoríny, zaviesť systém, uvoľniť hrobové miesta a peniaze investovať aj do zveľadenia cintorínov.
ilustračná foto
Foto: TASR

"Vykonáva sa pasportizácia teda identifikácia jednotlivých hrobových miest a na základe toho budeme oslovovať príbuzných, aby uzatvorili s TSMP nájomnú zmluvu na obdobie 10 rokov, tak ako to máme napríklad na Hlavnom cintoríne," povedal Višňovský. Doplnil, že nájom za hrobové miesto na takéto obdobie je stanovený na 120 eur, prípadne 80 eur, ak ide o uloženie urny.

Riaditeľ konštatoval, že len na spomínaných piatich takzvaných uzatvorených cintorínoch je 2032 hrobov. Dodal, že tento rok TSMP nedostali na obnovu cintorínov z rozpočtu mesta žiadne financie.

"Príjem z poplatkov bude použitý na to, aby tieto cintoríny postupne mohli prejsť nejakou komplexnou obnovou, ktorá je veľmi potrebná. Niekde treba opraviť alebo vybudovať chodník, priviesť vodu, opraviť oplotenie a podobne," dodáva Višňovský.

Zdôraznil, že v prípade nadobudnutia platnosti vyhlášky budú na cintorínoch inštalované oznamovacie tabule, kde budú informovať o zmenách. Informácie sa ľudia dozvedia aj z webovej stránky.

Hroby zosnulých bez rodiny budú uvoľňovať

"V prípade, že za rok nenájdeme nejakých príbuzných, tak za predpokladu dodržania ďalších predpisov je možné hrob uvoľniť a uložiť pozostatky do takzvaného spoločného hrobu," hovorí Višňovský.

Doplnil, že ak by príbuzní prišli, alebo ozvali sa aj po niekoľkých rokoch, bude mať správca cintorína v evidencii zaznačené uloženie pozostatkov zosnulých.

"Na základe detailnej pasportizácie predpokladáme, že sú hrobové miesta, o ktoré už niekoľko rokov nikto neprejavuje záujem. Je teda predpoklad, že na všetkých cintorínoch vzniknú rušením týchto hrobov voľné kapacity na pochovávanie zosnulých," konštatoval riaditeľ. Dodal, že reálny stav uvoľnených hrobových miest na ďalšie pochovávanie by mohol byť známy v priebehu roka.

Ďalšie novinky

Višňovský uviedol, že v priebehu niekoľkých dní predstavia verejnosti aj novinky, ktoré by mali zlepšiť orientáciu ľudí na cintorínoch. Rovnako v budúcnosti uvažujú o ďalších službách pre tých, ktorí z rôznych dôvodov nebudú môcť pricestovať osobne na hroby v čase Dušičiek.