Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Prešove plánujú opraviť a sprístupniť historický objekt Kumšt

Ak sa objekt podarí opraviť, vedenie samosprávy má záujem, aby v týchto unikátnych priestoroch vznikla expozícia múzea, ktorá by návštevníkom metropoly Šariša pripomínala históriu mesta i regiónu.

Prešov 15. apríla (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje opraviť a sprístupniť pre verejnosť starú budovu v centre Prešova, ktorú obyvatelia mesta poznajú pod menom Kumšt. Tento dvojpodlažný objekt bol v minulosti súčasťou vodovodného systému a dnes je v správe Krajského múzea v Prešove, ktorého zriaďovateľom je PSK.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pre TASR uviedla, že krajskí poslanci z rozpočtu vyčlenili 13.200 eur na vypracovanie projektovej dokumentácie, zameranie a posúdenia stavu.

"Na základe toho by sa mal určiť potrebný rozsah investície na revitalizáciu tohto objektu. Chceme, aby unikátne zariadenie na prečerpávanie vody z 15. storočia, ktoré sa tu nachádza, bolo obnovené, pretože takýto typ sa nachádza iba v Prahe a v Krakove," konštatovala hovorkyňa.

Zdôraznila, že ak sa podarí objekt opraviť, vedenie regionálnej samosprávy má záujem, aby v týchto unikátnych priestoroch vznikla expozícia múzea, ktorá by obyvateľom i návštevníkom metropoly Šariša pripomínala históriu mesta i regiónu.

Objekt bol súčasťou mestského opevnenia

Fitzeková pripomenula, že objekt bol pôvodne súčasťou staršieho mestského hradobného opevnenie a približne v polovici 15. storočia bol prestavaný tak, aby do neho mohli umiestniť zariadenie na prečerpávanie vody. Prostredníctvom neho mohli zásobovať vodou desať mestských cisterien.

Podľa historických zdrojov sa najväčšia úprava udiala v roku 1930, keď Kumšt získalo kuratórium Židovského múzea v Prešove. Múzeum bolo verejnosti sprístupnené v nasledujúcom roku a svoju činnosť vykonávalo do r. 1939, keď bola Spoločnosť židovského múzea oficiálne zrušená a priestory Kumštu zapečatené Po 2. svetovej vojne tu zriadili mestské múzeum a následne Krajské múzeum v Prešove.

Hovorkyňa doplnila, že architektonické riešenie prestavby budovy bolo spracovaná po roku 1980, nenašli sa však peniaze na obnovu a prakticky odvtedy sa na budove robili len najnutnejšie opravy na odstraňovanie havarijných stavov. V týchto priestoroch bol umiestnený depozitár Krajského múzea v Prešove, ktorý je však v súčasnosti presťahovaný na Sigorde.