Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Štátna vedecká knižnica v Prešove vlani evidovala 158.000 výpožičiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najstarším používateľom je používateľ narodený v roku 1934, priemer výpožičiek na jedného aktívneho používateľa bol 18 požičaných dokumentov.

Prešov 15. mája (TASR) - Viac ako 158.000 výpožičiek a takmer 300.500 fyzických a virtuálnych návštev eviduje Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Prešove za rok 2023. Vyplýva to zo stredajšieho verejného odpočtu jej činnosti. TASR o tom za knižnicu informovala Renáta Šmidová.

"Rok 2023 bol pre knižnicu vo viacerých ohľadoch úspešný. Naša prezentácia navonok bola veľmi dobrá a trend nastúpený ešte v čase pandémie sa ukázal ako veľmi dobrý. Snažíme sa zlepšovať a aktivity a výstupy sme prezentovali rôznorodým spôsobom, realizáciou podujatí, v tlači, na internete, v rozhlasovom aj v televíznom vysielaní, k čomu nám dopomáha technické a technologické vybavenie, ktoré máme k dispozícii," povedala riaditeľka knižnice Valéria Závadská.

Knižnica mesačne aktualizuje digitálne výstavy vo Window gallery/Galérii v okne na Hlavnej ulici, ktoré prezentujú najmä lokálnych umelcov. Silnou stránkou knižnice sú podľa Šmidovej samoobslužné zariadenia, ktoré majú už pár rokov. Služby sú poskytované 24 hodín denne počas celého roka.

"Za vlaňajší rok sa knižnici podarilo väčšinu cieľov stanovených v kontrakte s Ministerstvom kultúry SR dosiahnuť tak, ako si ich naplánovala. Na nákup fondov vynaložila viac ako 83.000 eur, do fondu zaevidovala 8207 nových prírastkov, zrealizovala vyše 158.000 výpožičiek a návštevnosť bola takmer 300.500 fyzických a virtuálnych návštev," uviedla Šmidová.

Najstarším používateľom je používateľ narodený v roku 1934, priemer výpožičiek na jedného aktívneho používateľa bol 18 požičaných dokumentov a priemer na jedného registrovaného používateľa bol viac ako 13 výpožičiek. Naša najaktívnejšia používateľka si v roku 2023 vypožičala 285 dokumentov.

"Okrem klasických knižničných služieb je našou doménou činnosť dvoch špecializovaných útvarov - oddelenia historických knižničných fondov a dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry. Obe pracoviská sú dobre etablované v povedomí širokej, ale najmä odbornej verejnosti," pokračovala Závadská.

"Naše centrum je jedinečným celoslovenským pracoviskom, ktorého diapazón činností je skutočne veľmi široký. Vytvorilo si vlastný know-how na dokumentovanie rómskej kultúry, ktorý nemá žiadna inštitúcia na Slovensku. Jedným z vlaňajších výstupov je napríklad publikácia Vakeribena/Rozprávania, ktorá prináša ľudovú slovesnosť Rómov v jej aktuálnej podobe," povedal vedúci dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry Roman Čonka.

Knižnica pripravila a sprístupnila celkom 134 rôznych podujatí počas celého roka. Podľa Závadskej existujú aj objektívne príčiny, ktoré mali vplyv i na výkony a plnenie stanovených cieľov. "Priestorové možnosti knižnice sú stále obmedzené a po poslednej nariadenej redukcii zamestnancov o desať percent sú veľkým problémom aj personálne kapacity. Tieto dve skutočnosti neumožňujú rozvoj knižnice tak, akoby si predstavovala," dodala Závadská.