Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V uplynulom roku do matriky v Prešove zapísali 2724 narodených detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlani uzavrelo manželstvo aj 26 cudzincov z Ukrajiny, Bulharska, Maďarska, Česka, Albánska, Talianska, Francúzska, USA, Slovinska, Sýrie a Indie.

Prešov 12. januára (TASR) - Matričný úrad mesta Prešov eviduje za uplynulý rok v knihe narodení 2724 zapísaných narodených detí, z toho 1338 dievčat a 1386 chlapcov. Podľa referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej zaujímavosťou je, že sa narodilo aj 39 dvojčiat, a dokonca aj trojčatá. Najčastejšími menami, ktoré dávali rodičia v Prešove svojim deťom v roku 2021, boli Timea a Samuel.

"Z dievčenských mien sa často opakovali aj mená ako Sofia, Nina, Ema, Eliška, Mária, Sára, Anna, Kristína, Viktória, Michaela či Nela. Medzi chlapčenskými menami boli obľúbené aj mená ako Jakub, Tobias, Matej, Martin, Dávid, Tomáš, Filip, Michal, Peter, Patrik a Adam," uviedla Šitárová.

Ako povedala, v roku 2021 sa v Prešove narodilo aj niekoľko bábätiek s netradičnými menami. U dievčat to boli mená Chimena, Celine Dior, Džansu, Reyyan, Šanel, Elif a u chlapcov Azad, Savaš, Chase, Rylie, Pierluigi, Italo a Miran.

V knihe manželstiev prešovského matričného úradu je zapísaných 536 manželstiev. Z toho 217 sobášov bolo civilných a 319 cirkevných.

Vlani uzavrelo podľa Šitárovej manželstvo aj 26 cudzincov z Ukrajiny, Bulharska, Maďarska, Česka, Albánska, Talianska, Francúzska, USA, Slovinska, Sýrie a Indie.

"Najobľúbenejším svadobným mesiacom bol august, keď si snúbenci povedali svoje áno až 104-krát. Nasledoval júl, keď bolo uzavretých 89 sobášov, a september, keď sa svadby uskutočnili 82-krát," doplnila Šitárová.

V knihe úmrtí Matričného úradu v Prešove je zapísaných 2195 úmrtí, čo je o 468 viac ako v roku 2020. V roku 2021 zomrelo 1045 žien a 1150 mužov.