Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prešov zabezpečil seniorom stovky ochranných rúšok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odbor služieb pre občanov má objednaných ďalších 4000 kusov, ktoré podľa potreby rozdistribuuje priamo do schránok seniorov.

Prešov 27. marca (TASR) - Mesto Prešov v uplynulých dňoch rozdalo s cieľom spomaleniť šírenie nového koronavírusu ďalších 300 ochranných rúšok pre seniorov, ktorí si ich nedokázali zaobstarať sami. Vďaka nasadeniu opatrovateliek, mestských policajtov a dobrovoľníkov dostali podľa tlačovej referentky mestského úradu (MsÚ) Lenky Šitárovej rúška už všetci seniori a zdravotne znevýhodnení Prešovčania, ktorí o ne požiadali. Celkovo ich bolo rozdaných 3000.

Ako ďalej povedala, odbor služieb pre občanov má objednaných ďalších 4000 kusov, ktoré podľa potreby rozdistribuuje priamo do schránok seniorov.

"Okrem toho naďalej zabezpečujeme distribúciu rúšok pre ľudí z rizikových skupín a pomáhame seniorom s donáškou obedov, nákupmi potravín, drogérie a liekov. Takúto pomoc v čase trvania mimoriadnej situácie postupne rozširujeme o ďalšie znevýhodnené skupiny obyvateľov," uviedla Šitárová.

Ľudia nad 65 rokov alebo tí, ktorí poznajú niekoho vo svojom okolí, kto potrebuje pomoc napríklad vo forme nákupu potravín, drogérie alebo liekov, sa môžu podľa jej slov obrátiť na pracovníčky MsÚ na referáte klientskeho centra. Ľudia, ktorým je poskytovaná opatrovateľská služba alebo požiadajú o spomenutú pomoc, sú povinní si počas prítomnosti opatrovateľky alebo dobrovoľníkov chrániť tvár rúškom alebo šatkou.

Mesto tiež zabezpečuje v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža v Prešove rozvoz obedov seniorom, ktorí podľa Šitárovej môžu využiť aj služby agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS).