Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešov začína s revitalizáciou parku Panská záhrada

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Projekt je financovaný prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z eurofondov. Park má rozlohu viac ako 17.000 štvorcových metrov.

Prešov 6. februára (TASR) - Mesto Prešov začína s obnovou a revitalizáciou parku Panská záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Projekt je financovaný prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z eurofondov. Park má rozlohu viac ako 17.000 štvorcových metrov. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Radnica už odovzdala stavenisko zhotoviteľovi. Radnica žiada verejnosť o dodržiavanie zákazu prechodu cez stavenisko, zvýšenú opatrnosť v okolí parku a tiež o trpezlivosť.

"Panská záhrada je obľúbená, usporadúva sa tam veľa zaujímavých podujatí a verím, že do budúcna bude jednak stredom organizovania života, ale rovnako aj centrom oddychu pre obyvateľov Nižnej Šebastovej," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

V rámci projektu sa postupne vysadí a revitalizuje verejná zeleň, zrealizuje sa aj dostavba chodníkov pre peších. Doplnené budú aj prvky drobnej architektúry, ako parkové lavičky, odpadkové koše, solárna lavička, stojan na bicykle, informačné tabule či herné prvky. Pribudne verejné osvetlenie, osviežovacie prvky, zavlažovací systém a detské ihrisko.

Pri navrhovaní stavebno-architektonických riešení revitalizácie parku sa podľa Šitárovej dôraz kládol predovšetkým na historickú hodnotu celého priestranstva a výber tých najlepších riešení vo vzťahu k uchovaniu historickej hodnoty parku.

"Stavebné práce budú zamerané na zlepšenie využívania územia trvalo udržateľným spôsobom. Vďaka tomu sa podarí posilniť nielen ekostabilitu celého územia, ale taktiež zabezpečiť aj funkčné a estetické prostredie pre obyvateľov mesta," doplnila Šitárová.

Lehota výstavby je podľa zmluvy o diele do desiatich mesiacov od odovzdania staveniska. Stavbu realizuje spoločnosť PEhAES, a. s. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú 887.381 eur, pričom výška schváleného nenávratného finančného príspevku z eurofondov je 843.012 eur.